Siirry suoraan sisältöön

Elättimammaa sapettaa

Eukkomamma on nyt vihainen. Eukkomamma luki aamun Helsingin Sanomista – jälleen kerran -, että on pääkaupunkiseudun elätti.Helsingin toimittajat viisaudessaan olivat ottaneet silmätikukseen valtionosuuksien tasausjärjestelmän, jolla osa pääkaupunkiseutulaisten maksamista veroista annetaan muun Suomen käyttöön. Otsikko oli sitten komeasti: ”Helsinki elättää muuta maata”.

Huonolla lukemisella jutusta voisi päätellä, että helsinkiläisten kunnallisveroista lohkaistaan osa ja annetaan se köyhien pikkukuntien käyttöön. Tai että kauniaislaisten 16,5 prosentin kunnallisverosta 4,0 prosenttiyksikköä maksetaan Merijärvelle, jotta merijärveläisten  pärjäävät  20 prosentin kunnallisverollaan, mikä oli otettu esimerkiksi.

Ihan kuin kuntien saama tai maksama verotulotasaus ei koskisikaan valtionveroa, joka on suomalaisten maksamaa veroa suomalaisten kulujen tasaamiseen, rikkaiden kädenojennus köyhille, mikä lienee koko verotuksen tarkoitus.Verotus ja koko pohjoismainen yhteiskuntajärjestelmä kun ainakin eukkomamman ymmärryksen mukaan perustuu ajatukseen taata elämisen edellytykset ja koulutus ja terveydenhuolto myös vähäosaisille.

Hesarin republikaanihenkinen kirjoitus unohtaa autuaasti sen, että niitä Helsingin verotuloja kootaan valtionvirastoista, pääkonttoreista, eduskunnasta, ministeriöistä, Yleisradiosta ja vaikka mistä, joita me elätit pieneltä osaltamme maksamme. Ja että edelleen suuri osa pääkaupunkiseudun virkamiehistä, johtajista ja muista hyväpalkkaisista veronmaksajista on saanut peruskoulutuksensa ja joskus korkeammankin koulutuksensa täällä elätti-Suomessa – ja saa edelleen niin kauan kuin yksikin peruskoulu ovensa avaa. Eikä sitäkään muistettu, että osa näistä veronmaksajista palaa eläkepäivikseen ja viimein vanhainkotihoitoa saamaan kotiseudulleen rasittamaan osaltaan elätti-Suomen taloutta.

Hesarin kirjoituksen toinen pointti oli se, että näiden elätettävien pitäisi nyt viimein ymmärtää tehdä kuntaliitoksia, että elättäminen loppuisi ja etelä saisi pitää rahansa. Niin kuin se nyt siihen loppuisi, ei kaksi köyhää yhteen liittymällä rikastu, jos molempien edelleen pitää elää. Milloinhan köyhien perheiden pitää muuttaa kommuuneihin ja kolhooseihin, että heidän aiheuttamansa rasite pienenee?

Voihan vietävä! Siksi kai Eukkomamma Hesaria tilaa, että saisi silmänsä aamulla auki. Vai siksikö, että pääkaupunkiseutu saisi hieman takaisin tänne Salpausselän korkeudelle valuttamistaan miljoonista…

Mutta kävi Eukkomamma eilen sentään ihan oikeastikin huvittelemassa Vantaan veronmaksajien kustannuksella – Vantaan Viihdeorkesterin konsertissa. Tai enhän minä tarkemmin tiedä, kunnan vai valtion verovaroilla vai millä avustuksilla viisikymmenpäistä orkesteria soitatetaan. Talo Martinus-saleineen taitaa ainakin olla kaupungin. Mutta emme me kokonaan heidän kustannuksellaan hurvitelleet, sillä ihan itse maksoimme liput.

Meitä oli pikkubussillinen katsomassa, millaista työtä Lemin musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Päivi Loponen-Kyrönseppä tekee. Ja hienolta näytti ”Miss Moneypenny” juontamassa Nimeni on Bond -konserttia.

Siinä bussissa parannettiin taas Leminkin asioita. Pohdittiin, että komea olisi sellainen musiikkitalo Lemillä, kun Lappeenranta ei sitä tunnu pystyyn saavaan. Tai ainakin laululava Lahnajärven ylärinteessä sitten viiden vuoden päästä, kun uusi kunnantalo-parakki on purettu.

2 kommenttia artikkeliin “Elättimammaa sapettaa”

  1. ”Helsingin verotuloja kootaan valtionvirastoista, pääkonttoreista, eduskunnasta, ministeriöistä, Yleisradiosta ja vaikka mistä…”

    Lauseen ainoa ongelma on, että kyseiset laitokset eivät TUOTA mitään. Ovat itseasiassa hallinnollisia kuluja, joita helsinkiläiset maksavat koko Suomen eduksi.

  2. Tuottavat ne kuitenkin verotuloja kaupungin kassaan, vaikka (valtion) verotuloilla niitä pidetäänkin yllä. Ja valtion veroja kootaan meiltä maalaisiltakin. Samoin Helsingin kassaan kilahtavat pääomaverot metsäyhtiöiltä, joiden tuotantolaitokset ovat muualla maassa, ja jossa myös tuottava työ pääosin tehdään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *