Siirry suoraan sisältöön

”Leäkär Lemille aivokii nakkiast!”

Oprin porukat siirtyivät Tapiolan näyttämöltä hetkeksi elävään elämään todellisten ongelmien ääreen.

”Leäkär Lemille aivokii nakkiast!” oli yksi iskulauseista värikkäässä mielenosoituksessa, joka pidettiin Lemin kirkonkylässä tänään perjantaina Oprin ja kunniamummojen johdolla. Samaan aikaan Eksoten hallitus kokoontui satsaamaan Lemin lääkäritilanteeseen ainakin loppuvuoden ajan.

”Kauvaha tätä piteä uottoa!” ”Myö ei pärjätä ilma leäkäriä!” ”Varttuuko Eksote meitä kuolemaan?” ihmeteltiin kansalaisliikkeen masinoimassa mielenilmauksessa, jossa kannettiin huolta ensisijaisesti siitä, että Lemin lääkäritilanne vaihtelee viikoittain ja päivittäin, mutta ihmiset potevat joka päivä. Potilasturvallisuutta ovat hiponeet tilanteet, jossa reseptejä on saanut varttua viikkotolkulla.

Myös pelko hammaslääkäripalvelujen – jotka Lemillä toimivat moitteettomasti – menettämisestä kaihertaa lemiläisten mieltä. Nimiä adressiin on kahden päivän aikana kertynyt satamäärin. Adressin voi allekirjoittaa myös netissä. Adressi luovutetaan Eksoten johdolle kuntalaisillassa 29. marraskuuta.

Eksoten hallitus kiirehti kuitenkin jo iltapäivällä lisäämään Lemin lääkärivahvuutta niin, että loppuvuoden aikana ei olisi kuin yksi lääkäritön arkipäivä ja parhaina päivinä lääkäreitä olisi kolmekin. Hallitus sai kokouksessaan tiistaille päivätyn lääkärisuunnitelman.

Sen mukaan ensi viikolla (vko 47) lemiläisillä on yksi lääkäritön päivä, yksi kahden lääkärin päivä ja kolme yhden lääkärin päivää, viikolla 48 lääkäreitä olisi 3×2 ja 1×3, itsenäisyyspäivän viikolla 3×2 ja 1×3, viikolla 50 4×2 ja 1×3, jouluviikolla 1×1 ja 3×2 ja vuoden viimeisellä viikolla 3×2 ja 2×3.

– Lemille ohjataan näinä viikkoina myös Luumäen potilaita, kun Luumäellä on huono lääkäritilanne, kertoo Lemin äänivallattomana edustajana kokouksessa ollut Hannu Hakonen.

– Lääkärit ovat vuokralääkäreitä, mutta pyrkimys Eksotella on, että joka kuukausi Lemillä pysyisi yksi virkalääkäri, Hakonen kertoo.

Yksi ratkaisematon ongelma Lemin kohdalla on, että lääkäriä varatessa ei puhelu siirry, jos ensimmäiseen puheluun ei vastata. Kyseessä on Soneran vielä ratkaisematon tekninen ongelma, kertoo Hakonen.

Vaikka lääkäripula näin näyttäisi helpottavan, kyse on kuitenkin vain tätä vuotta koskevista listauksista, joten kansalaisliike toivoo, että adressi saa yhä allekirjoituksia runsaasti. Etenkin, kun siinä puututaan myös hammaslääkäripalveluiden heikentymisuhkaan.

Oprin, mummojen, Tynkä-Tanelin ja kumppaneiden mielenosoitus oli myös mediatapahtuma. Mummojen mielenosoitus nähdään tänään alueuutisissa ja ensi viikolla Suomi-Express -lähetyksessä.

Miina (Liisa Junnonen) keräsi nimiä adressiin sen kuin kintuiltaan kykeni. Sen allekirjoittivat mm. Matti Huttunen (vas.) ja Hannu Nakari, joka olisi valmis reseptien uusijaksi, jos Eksote hänet siihen tehtävään ottaisi.

2 kommenttia artikkeliin “”Leäkär Lemille aivokii nakkiast!””

  1. marja korpela

    Hannu Nakari Lemille tai mihin muualle tahansa! Hannu on parasta ykkösluokkaa Merenlahden provinssista. Hannun kasvua upeaksi mieheksi kannattelivat ihana äiti, sisko Leena ja veljet Kyösti ja Markku. Lisäksi Nakarin pihalla pelattiin mahtavaa nelinpeliä ja heinäladossa tehtiin komeat kiepit!

  2. marja korpela

    Ilman vakituista lääkäriä ei Lemilläkään pärjätä.
    Ei karjalainen iloisuus ja optimismi ihan kaikkeen yllä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *