Siirry suoraan sisältöön

Matkailun kaivataan uutta puhtia

Jo toista kertaa kevään aikana oli Lemin järjestöparlamentissa esillä matkailutyöryhmän perustaminen. Asiassa on aloitteellinen ollut Kai Hakala, joka katsoo, että järjestöparlamentti on toimijana joustavampi ja tehokkaampi kuin kunnan elin, jos sellainen olisi.

Järjestöparlamentti kokoontui Kuukanniemen Lämppärillä. Sade kasteli ennen kokousta Eskojen Kuukanniemen osaston liikuntatapahtuman osanottajat samoin kuin uuden lämpökeskuksen pohjalaatan.

Hakala on huolissaan matkailueurojen valumisesta naapuriin, kun Lemillä ei ole juurikaan tarjottavaa turisteille särän lisäksi. Turistibussit pitäisi pysäyttää Lemille ainakin kokonaiseksi päiväksi, ja muidenkin kuin säräyrittäjien osattava hyötyä matkailusta, hän perusteli.

Kai Hakala haluaa lemiläiset kehittämään mm. ”Päivä Lemillä”-matkailuteemaa, säräfestivaalia ja muita tapahtumia. Ideoita ja mahdollisuuksia punnittiin maanantain parlamenttikokouksessa, mutta kovin paljon valmiimpaa ei tullut. Kai Hakala valtuutettiin kutsumaan koolle pelkästään matkailuun keskittyvän ”kansankokouksen” lähiaikoina.

Vapaa-aikasihteeri Sirkka Liljander kehotti järjestöjä hakemaan kunnalta rahaa alle 18-vuotiaille suunnattuun nuorisotoimintaan. Viisi järjestöä sai jo kevään jaossa rahoitusta, mutta jakamatta jäi 1.290 euroa, minkä lisäksi syksyllä on tulossa vielä uusi 6.400 euron avustuspotti.

– Näillä rahoilla saakin jo jotain aikaan, kiitti hän kunnanvaltuuston kasvattamaa nuorisomäärärahaa.

Tori on vilkkaan kesän tapahtumakeskus

Uusi, vilkas tapahtumakesä on aluillaan. Lähtölaukaukseksi voitaneen laskea ensi lauantain toriavausta. Ilman ohjelmaa ja taimien vaihtoa ei Lemin torikautta tänäkään kesänä polkaista käyntiin. Järjestöväki talkoilee jo torstaina kunnostamalla toripöytiä ja pesemällä torivaunun.

Palolakodin kesäpäiväkin on tänä vuonna torilla – tai sadeilmalla Tapiolassa – kun Kaukaan Laulumiehet tulevat laulamaan Kipparikvartetin lauluja. Päivämäärä on 12. kesäkuuta.

Iltatorin avajaisissa keskiviikkona 15. kesäkuuta vuorostaan saa tehtyä kuntotestin ja kuulee omaishoitajien toiminnasta.

Ja jos suuri kuorokonsertti on Lemin musiikkijuhlien keskeistä antia, suuren kirkkokuoron laulua kuullaan jo ensi sunnuntaina kirkossa, kun Etelä-Karjalan kirkkomusiikkipiiri viettää juhlaansa Lemillä. Kello 15 alkavassa juhlassa kuullaan kirkkokuoroista kootun 150-henkisen kuoron esittämänä mm. sille sävelletty kantaatti ja Händelin Hallelujah.

Näistä ja monista muista tapahtumista kertoo vasta koteihin jaettu Lemin kesä -esite. Samat tiedot löytyvät myös Etelä-Karjalan maakuntaportaalin tapahtumakalenterista.

Syksy jo mielessä

Melkein samaan hengenvetoon kesän tapahtumakalenterin esittelyn kanssa esitti Sirkka Liljander pyynnön syksyn ja talven tapahtumatiedoista. Uutta opusta aletaan koota jo kesällä.

Hän kaipasi ideoita myös lokakuun vanhustenviikolle, järjestöjen ohjelmaa vanhoille – tai miksei kaikenikäisille. Asiaan palataan järjestöparlamentin seuraavassa kokouksessa elokuun viimeisenä keskiviikkona – iltatorilla.

 

 

1 kommentti artikkeliin “Matkailun kaivataan uutta puhtia”

  1. erkki lintunen

    Entäpä jos jokin maakunnan (kirkko)kuoro tekisi kirkkomatkan Lemin kirkkoon mukanaan etukäteen saamansa virret neliäänisesti. Ei kai se ole ihan mahdotonta, että parin vuoden päästä näitä kirkkoretkiä olisi kerran kuussa. Messun jälkeen voisi nauttia särää. Tämä on ”tuotekehittelyn” tulos akateemikko Kustaa Vilkunan toivomuksesta Suomen seitsemän ihmeen ja Karjalan ihmeen julkistamistilaisuudesta 1970-luvun alkupuolelta. Akateemikko näki tärkeäksi, että lemiläiset pitävät särän ja virsilaulun yhdessä, ja kyllä hän silloin ajatteli selvästi matkailun kehittämistä. Lemin seurakunnassa on tällä hetkellä kaksi mainiota työntekijää, kanttori ja diakoni. Kyllä heiltä taitoa, tietoa ja näkemystä riittää. Lemi on enemmän kuin kappale maata ja vettä Luumäen, Savitaipaleen, Taipalsaaren ja Lappeenrannan sylissä. Ajattelin tätä taas ja taas uudelleen, kun lemiläiset vierailivat Värtsilän kirkossa helatorstaina. Mukana oli vain osa kirkkokuorosta, mutta yhdessä paikallisten kanssa syntyi neliäänistä virsilaulua. Kysymyshän on siitä, että kuoro tai ryhmä ottaa urkujen paikan ja soinnuttaa laulua eri stemmoilla.
    Kirkossa vierailevan kuoron joukkoon voi soluttautua myös paikkakuntalaisia.- Kaitsu, ole radikaali, radikalismi tarkoittaa juuriin menemistä. Kaikella rakkaudella Erkki Lintunen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *