Siirry suoraan sisältöön

Elias Muukan taulu palasi kotiin

Professori Elias Muukan maalaus ”Lemin kirkolla, talvimaisema” vuodelta 1880 on nyt Lemillä. Tuuliaisen säätiön hankkima taulu luovutettiin tiistaina seurakunnan hoitoon, ja se on nähtävissä kirkossa jouluaatosta lähtien.

Tuuliaisen säätiön asiamies Risto Kiljunen ja hallituksen puheenjohtaja Raija Tuuliainen esittelivät hankintaansa seurakuntatalolla tiistaina. Kuva: Lauri Vaalgamaa.

 

Muukan teos on tiettävästi vanhin Lemiä esittävä maalaus. Se esittää kirkkokansaa kirkon pihamaalla kevättalven sunnuntaina. Öljyvärimaalauksen koko on 60 x 100 senttiä. Muukka maalasi sen Düsseldorfin taideakatemian opintojensa jälkeen.

Elias Muukka (1853-1938) oli talollisen poika Lemin Suontakaisen kylästä. Hänen alkuperäinen sukunimensä oli Kaijansinkko isänsä Matti Kaijansinkon mukaan , minkä hän muutti Muukaksi vuonna 1870 äitinsä Kristiina Muukan mukaan.

Muukka opiskeli taidemaalariksi Suomessa, Saksassa ja Ranskassa. Hän opetti piirustusta taidekouluissa ja lyseoissa eri puolilla Suomea. Professorin arvonimen hän sai vuonna 1928. (lähde: Wikipedia)

Talvinen Lemin maisema tuli huutokaupattavaksi Hagelstamin huutokaupassa Helsingissä joulukuun alussa. Aapo Pekarin ”hälytyksestä” Tuuliaisen säätiö pelasti maalauksen Lemille Pekarin toimiessa huutajana,

 

1 kommentti artikkeliin “Elias Muukan taulu palasi kotiin”

  1. erkki lintunen

    Onnittelen lemiläisiä Elias Muukan arvokkaan taulun kotipaikkakunnalle saamisesta! Tuuliaisen säätiölle kunnioittava kumarrus! terveisin E.L.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *