Siirry suoraan sisältöön

Näytelmä vaihtui elokuviin Tapiolassa

Tapiolan seurantalolla oli viikonloppuna tungosta. Lauantaina sali oli pullollaan Vaimokkeen viimeisessä teatterinäytöksessä, sunnuntaina penkin täyttyivät viimeistä sijaa myöten ja enemmänkin kotiseutuyhdistyksen ja Aapo Pekarin  järjestämässä elokuvanäytöksessä.

Lemiläisen harrastajaelokuvaajan Matti Nikamaan jäljiltä oli löytynyt elokuva-aarre, jossa hän oli taltioinut lemiläistä työtä ja kansanperinnettä 1960- ja 1970-luvulla. Kahdeksanmillinen värifilmi herätti henkiin pellavanviljelyn ohella monia kuvaajansa lailla edesmenneitä lemiläisiä, mutta myös elossa olevia, tosin muutamaa vuosikymmentä nuorempina.

Mykkäfilmin aikana kävikin katsojien keskuudessa kova supina ja porina, kun vierustoverin kanssa tunnisteltiin ihmisiä ja paikkoja. Pellavanviljelyfilmissä olikin oikea lemiläisten kavalkadi, sillä osuuskaupan tiskiltä siemenenostosta alkanut elokuva päättyi kotiseutuväen loukutustalkoisiin, jossa väkeä oli saunan täydeltä.

Saunaan olivat miehetkin ehtineet juttuja kertomaan, nauriita syömään ja kahvia juomaan, muuten pellavankasvatus näyttää olleen enemmän ja vähemmän naisten työtä. Eikä ihan kevyttä työtä ollutkaan. ”Mahdoton työ muutaman pellavapaidan takia”, oli yleisökommentti.

Niiden paitojen tekoon eikä edes lankojen keritsemiseen ei filmissä ehditty, mutta kesän sato saatiin tarkkaan talteen.

Nikamaa oli kuvannut myös salaojitusta ja sen hyviä vaikutuksia lemiläiselle juurikkaan- ja viljanviljelylle, sekä säränpaistoa.

Elokuvanäytöksen toisella puoliajalla nähtiin Kansallisen elokuva-arkiston aarteita sota-ajalta: Aunukselta ja Syväristä, Mikkelistä ja Mannerheimista. Iltapäivä päättyi presidentti Kekkosen hiihtovaellukseen Etelä-Karjalasta Savonlinnaan..

Vaimokkeella

2 300 katsojaa

Ainakin 190 katsojaa ahtautui Tapiolan saliin lauantaina, kun nuorisoseuran Vaimoke esitettiin viimeisen kerran. Viime vuoden puolella näytelmän ehti nähdä noin 1.300 henkeä, tämän vuoden kuudessa lisänäytöksessä ja koululaisnäytöksessä luku kasvoi tuhannella.

Presidentinvaalit ja näytelmän päätähden Jenni Makkosen alkavat ylioppilaskirjoitukset lattoivat stopin näytöksille, vaikka katsojia olisi vielä saattanut ollakin,  kertoo Leena Uski.

Uutta näytelmää ensi syksyksi jo suunnitellaan. Sami Sivonen on lupautunut syksyllä ohjaamaan; tekstin työstäminen on tarkoitus aloittaa jo keväällä. Näin ensi-ilta voitaisiin saada jo marraskuun alkuun, ennen ihmisten joulukiireitä, Uski toteaa.

Vaimoke-näytelmä esitettiin yhteensä 2.300 katsojalle.

1 kommentti artikkeliin “Näytelmä vaihtui elokuviin Tapiolassa”

  1. Kiitos eukkomamma, Kaija. Luin ensimmäistä kertaa nettilehteäsi. Tää on hyvä uutislehti, parasta journalismia. Jatkoa odotelleen, onnittelut, Eeva Espoosta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *