Siirry suoraan sisältöön

Kaikista kuuluisin Esko poistui

”Mirja Hietamies, Lemin Eskot” oli ensimmäinen kommentti, jonka eukkomamma sai kuulla Koillissanomien toimituksessa Kuusamossa kerrottuaan muuttavansa Lemille.

Mirja Hietamies, sittemmin Eteläpää, poistui joukostamme viime torstaina, kertoivat tiedotusvälineet. Hän oli varmasti kaikkien aikojen  kuuluisin lemiläinen, nimenomaan niin, että Lemi yhdistettiin hänen nimeensä, ja hänet Lemiin, vaikka hän suurimman osan elämästään eli Savitaipaleella.

Naisten viestijoukkueen voittama olympiakulta Cortinasta vuonna 1956 oli niitä voittoja, jotka painuivat kansakunnan mieliin lähtemättömästi.

Eukkomamma ei varsinaisesti tuota hiihtoa radiosta kuunnellut, kun syntyi vasta kaksi kuukautta olympialaisten jälkeen. Mutta todennäköisesti selostuksen kuuli, sillä äiti tuskin jätti kisoja väliin.

1980-luvulta lähtien eukkomammasta tuli Mirja Eteläpään tuttu ihan henkilökohtaisesti. Juttutuokioita Yhteissanomiin, linja-automatkoja töihin tai muille retkille, monia kohtaamisia – kuten  niin monella lemiläisellä. Kukapa ei olisi Mirjaa tuntenut ja hänen kyydissään matkaa tehnyt.

Mirja Eteläpää mielityössään autokuskina. Tässä ollaan tulossa Hartolan markkinoilta.

Monelle hän varmasti kertoi hiihdostaan, myös siitä Cortinan kisasta. Lemin tyttö ei pelännyt laskea alppiladun mäkiä, ja se siivitti kultavauhtiin.

Lemin Kirjava ja Lemin Esko kiittävät Lemin kuuluisinta Eskoa hienoista hetkistä. Muistamme ja kaipaamme kaikki häntä lämmöllä.

1 kommentti artikkeliin “Kaikista kuuluisin Esko poistui”

  1. Erkki Lintunen

    Myös minulle Mirja Hietamies, sittemmin Eteläpää, välitti ensimmäiset viestit Lemistä. Cortinan kisat ja Äitee Siiri Rantanen, kaukainen sukulaiseni, toivat Mirjan nimen tietoisuuteeni. Tavattuamme sitten 1970-luvulla ihan oikeasti Lemillä jäi Mirja mieleen hymyilevän olemuksensa vuoksi.

    Mirjaa muistellen ja pääsiäistä odottaen lausun: ”Kristus nousi kuolleista, kuolemallaan kuoleman voitti!”

    Erkki Lintunen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *