Siirry suoraan sisältöön

Teemu Okko on poissa

Lemiläinen everstiluutnantti evp. Teemu Okko kuoli viime sunnuntaina 5. toukokuuta. Hän oli kuollessaan 69-vuotias.

Teemu Okko esitelmöimässä sotahistoriasta. Kuva: Lemin kotiseutuyhdistys.

Lemiläisten hyvin tuntema Okko tunsi kotipitäjänsä ja sen historian. Sotahistoria oli hänen erityisalansa, josta hän keräsi ja jakoi tietoa loppumattomalla innolla.
Yksi iso Teemu Okon historiahankkeista oli Itsenäisyyden polku – Lemin merkittävien historiakohteiden kartoittaminen ja tietojen kokoaminen historialähteistä ja lemiläisten muistiedosta. Polkua kuljettiin useampana keväänä isolla joukolla. Ruomin tykkitie ja Salpalinjan rakennelmat tulivat tutuiksi vähemmänkin Lemiä tunteville. Polun verkkoversio tavoittaa paikallis- ja historiatietoja kaipaavat kauempaakin.

Teemu Okko myös koulutti nuoria opastamaan matkailijoita kirkonmäen historiakohteisiin. Hänen myötään koululaiset saivat oivaa oppia kotiseudustaan, hänen kauttaan lähihistorian tuntemus ja kunnioitus sotaa käyneitä kohtaan siirtyivät nuoremmille polville.

Teemi Okon asiantuntevat historialuennot olivat viime vuosina suosittuja. Hänen ilmiömäinen muistinsa ja faktoihin liittyvät lukemattomat tarinat saivat historian elämään.

Teemu Okko oli tärkeä henkilö myös sodan kokeneille veteraaneille, jotka hänen opastaminaan palasivat vuosi toisensa jälkeen itärajan taakse sotien näyttämöille. Tulevan kesäkuun retkeä hän oli myös suunnittelemassa, mutta pitkän sairauden kuluttamat voimat loppuivat kesken.

Teemu Okon aherrus kotiseudun eteen sai viime syksynä ansaitsemansa kiitoksen, kun Lemin kotiseutuyhdistys palkitsi hänet vuoden kotiseututyöstä.

Tällä kirjoituksella myös Lemin Esko haluaa osoittaa kunnioituksensa joukostamme poistuneelle suurelle lemiläiselle persoonalle.

KAIJA LANKIA

1 kommentti artikkeliin “Teemu Okko on poissa”

  1. Heikki Kunttu

    Oli komppanian päällikkömme Aliupseerikoulun jääkärikomppaniassa 1973, ”kaatuneet” ovat myös joukkueenjohtajamme Heimo Keskinen, komppanian vääpelimme Seppo Ulvinen, parhaat miehet menevät aina ensin…..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *