Siirry suoraan sisältöön

Alppiruusujen aikaa

Rhododendron on vaikea sanoa ja kirjoittaa, mutta ihana katsoa.

Eukkomamman alppiruusupuistossa rhododendronit kukkivat juuri nyt.

Eukkomamman alppiruusupuistossa rhododendronit kukkivat juuri nyt.

Tänä kesänä kukinta on tavallistakin runsaampaa.

Tänä kesänä kukinta on tavallistakin runsaampaa.

Vain kukkapenkissä avoimella pihalla oleva pensas jäi ilman kukkia. Nuppuja siinäkin oli paljon, mutta ne kuivuivat. Liekö paleltuneet lumettoman pakkasen aikaan.

Ihanimmillaan kukat ovat puhjetessaan.

Ihanimmillaan kukat ovat juuri puhjetessaan.

Alppiruusujen vaalea puna on aika lailla samaa kuin Lemin Kirjavan nimikkopotun Lemin kirjavan. Eukkomammalla ei perunapeltoa ole, mutta virtuaaliviljelijänäkin seuraa tarkkaan lajikkeen leviämästä Lemin ja naapuripitäjien perunamailla.

Lauantain kesätorilla eukkomamma kuuli, että Liisa ja Kari Haikolla Lemin Urolassa olisi kirjavan ylijäämäsiementä. Kannattaa heiltä kysellä, jos mielii tätä uusperinneherkkua omasta maasta. Nyt on aika laittaa pottua peltoon, kun sääkin taas lämpeni kesäiseksi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 kommentti artikkeliin “Alppiruusujen aikaa”

 1. Erkki Lintunen

  Eilen maanantaina ostin kolme Alppiruusun taimea. Huomenna keskiviikkona 4.6.klo 18 istutan ne Värtsilän kirkkopihassa olevan vapaussodan muistokiven ympärille, kaksi eteen sivuille ja yhden taakse. Kolme siksi, että elämä on elämää ja kuolemaa Pyhän Kolminaisuuden varassa.

  Hautausmaallamme – jonka nimi on Leminrinteen hautausmaa!!! – on keskusristin ympärillä kolme valopylvästä – edellä mainitusta syystä nekin.

  Alppiruusu on lipukkeessa olevan tekstin mukaan ”Rhododendum x Williamsinum SUVI FinE KELLOALPPIRUUSU punavalkoinen, matala”.

  Nimeen sisältyy symboliikkaa: Ne kasvavat lähellä kellotapulia ja kaunistavat kellojen ylösnousemusviestiä. Kukat ovat punavalkoisia, niinkuin vapaussodassakin oli punaisia ja valkoisia.

  Vapaussodan muistokiven eteen laskemme kaatuneiden muistopäivänä ja itsenäisyyspäivänä seppeleet, mukana aina myös rajavartioston edustus. Samalla muistamme myös niitä 196 talvi- ja jatkosodassa kaatunutta, joiden nimet ovat kirkon eteisen seinällä.

  Miksi istutan nuo Alppiruusut? Miksi juuri 4.6.? Neljä syystä: – Silloin on Marsalkka Mannerheimin syntymäpäivä, Puolustusvoimain lippujuhlan päivä, edesmenneen sotainvalidi isäni Toivon nimipäivä – ja minun papiksi vihkimisen 50-vuotispäivä.

  Eläkeliiton Värtsilän yhdistys kattaa kahvipöydän kirkkomme ulkomaalauksen kustannuksia kattamaan. Vapaaehtoisen maksun voi pudottaa joko kilisevänä tai kahisevana valmistamaani papinsäkkiin!

  Alppiruusujen vierestä voi sitten helluntai-iltana 8.6.klo 19 astella sisälle kirkkoon kuulemaan Kai ”Kuju” Hyttistä, joka lahjoittaa laulunsa kirkon ulkomaalauksen hyväksi. Juhlin elämänpolkuni särmikästä vuosimäärää.

  Näin ruusuista on eläkeukon elämä täällä synnyinseudun maisemissa Kaustajärvellä ja Jänisjoen rantamilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *