Siirry suoraan sisältöön

Vielä ehtii joutsenia bongaamaan!

Teksti ja kuvat Sirkka-Liisa Vaalivirta

Tämän viikonlopun aikana koko Suomessa tarkkaillaan ja lasketaan erikoisesti joutsenia. Jo nyt näyttää melko huonolta.

Joissakin paikoin joutsenet ovat jo liikkeellä, mutta parvissa näkyy erittäin vähän nuoria, harmaita lintuja. Se kertonee siitä, että pesinnät eivät ole tänä vuonna onnistuneet hyvin.

Jotkut epäilevät, että kannat ovat nykyään niin suuret, että joutsenet riitautuvat, ja hätistelevät naapurit pois pesimäpaikoilta. Toiset arvioivat petojen, haukkojen, minkkien, supien ja kettujen tehneen tuhoja pesillä, eikä meistä ihmisistäkään veneinemme ole ainakaan turvaa pesiville linnuille.

Mäntyperän eukko ajeli tänään lauantaina katselemassa peltoja ja Lavikan rantoja. Joutsenia ei näkynyt, mutta hiljaa helisi riite rannassa, ja ruovikko oli täynnä sinitiaisia.
SSCN0197

Partakoskella  ei oikeastaan näkynyt muuta kuin kaunis maisema, ei joutsenia, ei koskikaraa, ei yhtään talvehtimaan jäänyttä sorsaakaan.

SSCN0196

Tämä sunnuntai on vielä bongauspäivä. BirdLife kaipaa kaikenlaisia havaintoja, myös tietoa,jos et ole nähnyt yhtään joutsenta entisillä tutuilla joutsenpaikoilla.

Tiedot voi lähettää verkkolomakkeella www.joutsenbongaus.fi, tai postikortilla os. BirdLife Suomi, Annankatu 29 A 16, 00100 Helsinki. Nimi ja osoite on on myös tärkeä, silloin osallistut arvontoihin.

1 kommentti artikkeliin “Vielä ehtii joutsenia bongaamaan!”

  1. 17.12. sunnuntaina 5 joutsenta lenteli partakoskentien yli(kaijanmäki) kohti etelää kello 16.00 aikoihin. Aika myöhäinen havainto joutsenista, en muista eikä kalenteristakaan löytynyt näin myöhäistä havaintoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *