Siirry suoraan sisältöön

Tuntematon Räikkönen tuli tutuksi

SSCN6659

Kari Hotakainen, Tuntematon Kimi Räikkönen
Kustannusosakeyhtiö Siltala, Helsinki, 2018

Kari Hotakainen, synt. 1957 – allekirjoittaneen rippivuonna, aloitti kirjallisen  uransa 1982 runoilla, ja on sen jälkeen julkaissut toistakymmentä romaania, lasten- ja nuortenkirjoja, näytelmiä, runojakaan unohtamatta.

Hotakaisen teoksia on käännetty yli kahdellekymmenelle kielelle, lukuisista palkinnoista muistetaan ainakin Finlandia-palkinto ”Juoksuhaudantiestä” 2002. Ennen tätä ensimmäistä tietokirjaa  viimeisin kirja oli 2015 ilmestynyt ”Henkireikä”. Häpeäkseni  minun on sanottava, etten muista lukeneeni yhtään tästä runsaasta tuotannosta ennen tätä monella tavalla erikoista tietokirjaa.

Hotakainen on monelle tuttu telkkarista, ”Pitääkö olla huolissaan?” -sarjaa hän elävöittää kuivakkaalla älykön huumorillaan. Ja kieltämättä kirjassakin teksti on jämäkkää Hotakaista. Lyhyttä, iskevää, yllättäviä näkökulmia ja säälimättömiä lausahduksia.

Huikealla tavalla hän on onnistunut kertomaan tarinan, jossa mahdottomat rilluttelut ja rehellisen ihmisen lämpö ja todellisuuden taju ujuttautuvat jäämiehen nahkan alle. Median repostelemasta maailman kansalaisesta paljastuu ihailtavalla tavalla  ihminen.

Tällaisena tiukkapipoisena mummoihmisenä on pakko kauhistella viinan kanssa läträämistä, mahdottomia tekosia, joita ei todeksi uskoisi, ja tavallisen liikenteen seassa sekoilua, tekisi mieli ihan tukistaa maailman formulakansan ihannoimaa sankaria – vilkkua on käytettävä, Kimi!
Yksityiskoneilla lentelyt, raharikkaan örvellykset ja ryyppyreissujen jälkeiset ajot ja voitot  tuntuvat oudoilta, kun kirja siirtyy kertomaan tästä tuntemattomasta puolesta…

Köyhistä oloista lähteneestä kuskista, koko perheen harrastuksesta, vanhasta pakusta johon ahtauduttiin  lähtemään kartingkisoihin. Taitavasta remonttimiehestä, uskollisesta ystävästä, pokkuroimattomasta oman tien kulkijasta. Ja lopulta rakastavasta isästä, jolle tärkeintä on katsella tyttären uusia ilmeitä tai kuulla pojan oppimat uudet sanat…

Kirjassa on paljon kuvia, varsinkin lapsuudesta. Paljon myös tuttujen ja tuntemattomien kertomuksia Kimistä, yhteistyöstä hänen kanssaan. Konstailematon formulakuski, joka pystyy mekaanikkojen kanssa keskustelemaan täysivertaisena – remontteja kun on tullut itsekin tehtyä, ja joka nippeliä myöten kulkupelit ovat tuttuja.

Kirjaan on talletettu Kimin kuuluja kausahduksia, esim.toimittajan kysymykseen harrastuksista Kimi vastaa:”keräilen pähkinöitä.” Tilastotietoa vuosilta 2001–2018 on monta sivua…Kyllä, tietokirja tämä todellakin on.

Kimillä on rahaa. Sitä hän on käyttänyt hurvitellen, mutta myös huolehtinut omistaan esimerkillisesti. Hän tietää, että rahalla saa. Ja senkin hän tietää, että yhtä ei saa. Elämän suurin tragedia on, ettei ehtinyt tehdä sovintoa isänsä kanssa ennen tämän kuolemaa.

Sirkka-Liisa Vaalivirta

2 kommenttia artikkeliin “Tuntematon Räikkönen tuli tutuksi”

 1. Olipa hyvät kommentti Kimi-kirjasta🐾🐾 PS. Tänään tiedetään, että Kimi on ÄIJÄ ! Respect !

 2. Terttu Saraperä

  Moi!
  Hyvin olet kiteyttänyt kirjan sisällön.
  Minähän en tiennyt juuri mitään Kimin alkujuurista, mutta kirjan luettuani ymmärrykseni lienee hieman avartunut.
  Mikä mahtavinta, katselin eilen c-morelta F1ajot ensimmäistä kertaa alusta loppuun, kirittäen Kimiä. Ja IHANAA Kimi teki sen nyt Austinissa/USA 2018 , otti ja voitti ja kisa oli kihertävän jännittävää katseltavaa aivan loppumetreille asti.

  Kiitos Kimi hienosta ajosta ja kiitos Sirkka-Liisa erinomaisesta analyysistäsi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *