Siirry suoraan sisältöön

ELY-keskus ja museo vastustavat seurakuntatalon purkua

Kaakkois-Suomen ELY-keskus ja Etelä-Karjalan museo ovat antaneet lausuntonsa Taipaleen seurakunnalle koskien Lemin seurakuntatalon purkua.Lausuntojen mukaan perusteita purulle ei ole.

Lausunnoissa muistutetaan rakennuksen kulttuurihistoriallisesta arvosta.

Vuonna 1958 valmistuneen ja vuonna 1994 laajennetun rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Veikko Larkas..

ELY-keskus muistuttaa, että seurakuntalo on kunnan yleiskaavassa ja asemakaavassa asetettu suojeltavaksi. Maakuntakaavassa se sijoittuu valtakunnallisesti merkittävän kulttuurihistoriallisen ympäristön alueelle.

ELY-keskus katsoo, että seurakunnan laatimassa purkusuunnitelmassa ei ole esitetty, miksi rakennuksen purkaminen olisi edullisempaa kuin sen kunnostus ja asianmukainen ylläpito. Se ei näe selvityksessä mitään sellaista, minkä vuoksi rakennuksen käyttökelpoisuus olisi menetetty.

Seurakuntatalon purkamiselle ei ei ole perusteita tai edellytyksiä, ELY-keskus lausuu.

Seurakuntatalo on arkkitehtuuriltaan selkeä ja ympäristöön sopiva ja se asettuu sopivasti välirakennukseksi kirkkomaan ja modernimman rakennetun ympäristön välille, ELY-keskus siteeraa vuonna 2010 tehtyä rakennusinventointia.

Seurakuntatalo on arkkitehtuuriltaan selkeä ja ympäristöön sopiva ja se asettuu sopivasti välirakennukseksi kirkkomaan ja modernimman rakennetun ympäristön välille, ELY-keskus siteeraa vuonna 2010 tehtyä rakennusinventointia.

Etelä-Karjalan museo katsoo, että ensisijainen vaihtoehto on seurakuntatalon säilyttäminen. Se toteaa lausunnossaan, että rakennuksessa ei ole tapahtunut muutoksia, mitkä heikentäisivät  sen kulttuurihistoriallista arvoa vuoden 2013 asemakaavassa vahvistettuun tilanteeseen verraten. Korjaustarve ei ole riittävä peruste kulttuurihistoriallisesti arvokkaan rakennuksen purkamiselle, se lausuu.

Museo muistuttaa seurakuntaa maankäyttö- ja rakennuslain määräyksestä, että omistajan on pidettävä rakennus turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset täyttävässä kunnossa. Kunnossapidossa on otettava huomioon myös rakennussuojelun tavoitteet eli rakennetun ympäristön kulttuurihistoriallisten arvojen säilyttäminen. Sama laki edellyttää, ettei rakennuksen purkaminen merkitse rakennetun ympäristön perinne- tai muiden arvojen hävittämistä, museo muistuttaa.

Rakennuksen purkaminen edellyttää purkulupaa Lemin kunnalta. Sitä ei seurakunta ole vielä saanut.

3 kommenttia artikkeliin “ELY-keskus ja museo vastustavat seurakuntatalon purkua”

 1. Markku Nikunen

  ELY ja Etelä-Karjalan museo ovat oikealla asialla. Meille entisille ja nykyisille lemiläisille seurakuntatalo on rakas ja muistorikas paikka, joka ansaitsee saada arvoisensa kohtelun. Talon kunto kannattaisi ehkä tarkastaa uudelleen toisenkin asiantuntijan toimesta. Liitteenä on Rakennuslehdessä julkaistu homeongelmista kertova valaiseva juttu! (Olen sen jo kerran aikaisemminkin lisännyt kommenttina seurakuntatalosta kertoneeseen uutiseen.)
  https://www.rakennuslehti.fi/2019/12/jos-viela-16-koulu-aiheuttaa-opettajalle-oireita-ei-ehka-kannata-rynnata-tutkimaan-sen-mikrobeja-sanoo-professori-kari-reijula/?fbclid=IwAR0G5DHYsjRbVRb-93jLIZ4HIBNJTBGS20d2fQVCVjxIz5gJylSKWlJNm44

 2. Sirkku Heimonen

  Jos pappi ja lukkari eivät voi tulla koko rakennukseen vaikeiden oireiden takia, niin mitä virkaa rakennuksella on. Minäkin sain siellä kuoroharjoituksissa äänen käheyden.

 3. Markku Nikunen

  Hengitystieoireita voi aiheuttaa huonosti toimiva ilmanvaihto. Monissa sisäilmaongelmaisissa rakennuksissa on koneellinen ilmastointi, joka kyllä toimii, jos se on oikein suunniteltu ja sitä käytetään oikein, eli ilmaa vaihdetaan riittävästi ja jatkuvasti! ’Säästösyistä’ ilmastointi valitettavasti kytketään öiksi ja viikonlopuiksi jopa kokonaan pois päältä – ja niin alkavat sisäilmaongelmat!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *