Siirry suoraan sisältöön

Seurakunnan investoinnit junnaavat Lemillä

Taipaleen seurakunnan tämän vuoden talousarvio lupasi Lemille satojen tuhansien eurojen investoinnit. Nyt eletään marraskuuta, mutta mitään ei näyttäysi vielä tapahtuneen.

Budjetin mukaan seurakuntatlo olisi pitänyt tänä vuonna purkaa ja laatia uuden talon hankesuunnitelma.

Kaksi ja puoli vuotta käyttökiellossa ollut seurakuntatalo piti talousarvion mukaan purkaa tänä vuonna ja laatia suunnitelma uuden rakentamisesta. Määrärahoja tarkoitukseen varattiin 100.000 euroa.

Toukokuussa kirkkoneuvosto asetti työryhmän kartoittamaan uuden seurakuntatalon tilantarve, minkä pohjalta tehdään suunnitelma. Kartoirtuksen tuli olla valmis lokakuun loppuun mennessä, eli viimeistään nyt sunnuntaina. Työryhmää ei kuitenkaan ole kutsuttu koolle kertaakaan.

Toisaalta nykyisen seurakuntatalon purkamisesta ei ole tehty päätöstä, eikä kunta ole myöntänyt sille purkulupaakaan.

Kirkon sisäremontin hankesuunnitelmaan varattiin tälle vuodelle 100.000 euroa, jotta varsinainen remontti päästään tekemään ensi vuonna. Hankesuunnitelman valmistumisesta ei ole vielä näkynyt julkosuudessa merkkejä. Lisäksi kirkon lämmitys piti uudistaa tämän vuoden aikana 100.000 eurolla. Remontilla ei ole ollut kiirettä, kun lämpö kulkee vanhaan tapaan Lemin Lämmön hakekattilasta seurakuntatalon kautta.

Kellotapulin remontti on viivästynyt vuosilla. Sen piti viimein tapahtua tänä vuonna: 250.000 eurolla piti uusia tapulin ulkovuoraus, korjatamahdolliset rungon lahovauriot, uusia tai korjata luukut ja automatisoida kellonsoitto. Urakoitsija valittiin toukokuussa, mutta päätös meni valitusten jälkeen nurin, eikä uutta kilpailutusta ole tiettävästi vielä tehty.

Sen sijaan kaksi viikkoa sitten kirkkoneuvosto päätti laittaa tapulin käyttökieltoon, kun sen katsottiin menneen vaarallisen huonoon kuntoon.

4 kommenttia artikkeliin “Seurakunnan investoinnit junnaavat Lemillä”

 1. Olen pettynyt toimittajan kovin pintapuoliseen kirjoitukseen. Olisin odottanut, että jos toimittaja kirjoittaa artikkelin näinkin laajasta ja koko Lemin kirkkopiiriä koskevasta asiasta, hän olisi myös etsinyt syitä tapahtumiin. Tutkiva journalismi puuttuu artikkelista täysin.
  Niinpä minä, kohta kolme vuotta Taipaleen seurakunnan kirkkoneuvostossa ja-valtuustossa toimineena luottamushenkilönä, voin kertoa, että Taipaleen seurakunnan luottamushenkilöillä ja viranhaltijoilla on ollut vilpitön halu ja tahto saattaa Lemin kirkkopiirin rempallaan olleet rakennukset ja kohteet kuntoon (siitähän on osoituksena jo 2021 talousarvioon osoitetut panostukset).
  Lemin kirkkopiirissä kuitenkin muutamat seurakuntalaiset tekevät kirkkoneuvoston Lemiä koskevista päätöksistä jatkuvasti oikaisuvaatimuksia ja näin viivästyttävät päätösten toimeenpanoa. Moinen käytös tulkitaan vastustuksena Taipaleen seurakuntaa kohtaan. Viimeisin esimerkki tästä on kellotapuliasia. Valitettavasti tällaisesta toiminnasta kärsii eniten Lemin oma kirkkopiiri.

  Myönnän, että toimintakauden alussa ensin hämmästytti, sitten suututti, mutta nyt suorastaan huvittaa nämä jatkuvat oikaisuvaatimukset.

  Lopuksi: toivon, että toimittajat jatkossa artikkeleita laatiessaan ottaisivat huomioon, että asioilla on aina vähintään kaksi puolta.

 2. Kiitos kommentista. Asioilla on enemmänkin kuin kaksi puolta. Olen kirjoittanut sen, minkä ulkopuolelle näkyy ja seurakunnan kaikille julkisista, seurakunnan julkaisemista asiakirjoista ilmenee. Kunnianhimoisempaan nk. tutkivaan journalismiin ei minulla eläkeläiskirjoittelijana ole poltetta – jääköön se seudun oikeiden lehtien tehtäväksi. Syiden ja seurausten selvittämisessä riittäisi kyllä työkenttää.
  En yhtään epäile, etteikö hyvää tahtoa ole kaikilla – tai ainakin useimmilla – mutta pelkällä tahdolla eivät asiat etene. Tarvitaan myös taitoa tahdon toteuttamiseen.
  Syy, miksi ylipäätään jaksan näistä investoinneista kirjoittaa, on huoli Lemin keskeisten rakennusten säilymisestä ja korjaamisesta. Sen huolen kanssa en ole yksin. Minua tuo valituskierre ei huvita ollenkaan.

 3. Riitta Kärmeniemi

  Mitenkäs seurakunnan luottomiehet ja naiset vastaavat siihen,että Lemin kirkko,tapuli ja seurakuntarakennus ovat saaneet rapistua ja päätöksiä ei ole toteutettu?Turha syyttää toimittajia vaan heitä ketkä ovat vastuussa.Itsenäinen Lemin seurakunta hoisi asiansa kunnolla,nykyinen Taipaleen seurakunta ei ilmeisesti pysty eikä osaa.

 4. Voisiko joku kertoa, kuka on tutkinut ja konsultoinut kirkkoneuvostoa tapulin niin huonosta kunnosta,että kellojakaan ei voida soittaa. Itsenäisyyspäivä ja jouluaatto tulossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *