Siirry suoraan sisältöön

Lemin kulttuurimaisema uhattuna

Vihreät kruksit ikivanhojen petäjien kyljissä hätkähdyttävät lemiläisiä. Kaakkois-Suomen ELY-keskus on merkannut vaurioituneita, lahoja ja näkemäesteinä olevia puita kaadettavaksi.

Rastin ovat saaneet kylkeensä muiden muassa vanhan pappilan portinpielen vanhat petäjät.

Torstaiaamuna merkattuja puita on liki 30 Iitiäntien, Uimintien, Vainikkalantien ja Toukkalantien varressa Lemin kirkonmäellä. Poistettaviksi merkatut puut ovat maantien ja kevytliikenteen väylän välissä tai kevytväylän puiston puolella.

Vainikkalantien varresta on kaadettaviksi merkitty koko puurivistö punaisille vanhustentaloille saakka.

Vainikkalantien ja kevytväylän välin puut on merkitty kaadettaviksi.
Kirkon kohdalla on ruksittu koivuja myös kirkkopuistikon puolelta.

Kirkon ja tapulin välisellä tieosuudella puita on merkitty molemmin puolin kevytväylää. Toukkalantiellekin raivaus ulottuisi: vanhan pappilan kiviaidan vierestä lähtisivät kaksi viimeistä vanhaa mäntyä.

Kaikkien näiden puiden kaato merkitsisi huomattavaa, ellei perustavanlaatuista, kylämaiseman muutosta. Maiseman, jonka Museovirasto on määritellyt valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuurimaisemaksi. Näkymä muuttuisi jokaisesta neljästä suunnasta kirkolle tultaessa.

Poistettavaksi on merkitty nämäkin kaksi mäntyä kirkon tuntumasta.

Kaadettavat puut on merkinnyt Kaakkois-Suomen ELY-keskus. Lemin Kirjava ei ole toistaiseksi onnistunut tavoittamaan hankkeesta vastaavaa projektipäällikköä kertomaan, miksi puita on merkitty kaadettavaksi: onko kyse tieremontista vai tieturvallisuudesta?

Kunnan tekninen johtaja Tommy Vesterlund kertoo, että kaadettavissa puista osa on näkemäaluuieella, toiset vaurioituneita tai lahoja.

Kaatoluvat kunnassa myöntää rakennustarkastaja Pekka Rantanen. Hän kertoo, että ei ollut paikalla, kun ELY-keskus puita merkkasi.

– Olen myöntänyt maisematyöluvan kunnalle yksittäisten puiden poistoon, mutta tässä aaiassa ELY-keskus ei ole ollut minuun yhteydessä, Rantanen sanoo.

Hän toivookin, että häneen otettaisiin ELYstä yhteyttä.

Maisemallisesti ja

historiallisesti

korvaamattomia

Ilmeisesti siis puiden kaadolle ei ole lupaa, vaikka ne valtiion tiealueella ovatkin. Koko kyseinen tialue kun kuuluu Museoviraston valtakunnallisesti merkittävien kulttuurimaisemien listalle, ja on sellaisena merkitty myös Lemin kunnan asemakaavaan. Kulttuurimaisema sisältää rakennusten lisäksi myös puuston.

Lemin kirkonmäen männyt havisevat myös historiaa: männikkö säästyi hakkuilta, kun venäläiset ensimmäisen maailmansodan aikaan linnoitustöissä parturoivat pitäjän metsiä. Kirkkomännikön petäjiä ovat vuosisatojen saatossa kalunneet niin pappilan lampaat kuin kirkkokansan hevosetkin.

Sen sijaan autolla niiden kylkeen on hyvin harvoin, jos koskaan, ajettu. Eivätkä tien laidan puut näkemäesteinä ole tiettävästi aiheuttaneet yhtään liikenneonnettomuutta. Sen sijaan näkymien laajentaminen voisi aiheuttaa ajonopeuksien kasvua ja sitä kautta kasvavan onnettomuusriskin.

Jalankulkjoille puut sen sijaan antavat silmänilon lisäksi suojaa auringonpaahteelta, mikä on ilmastonmuutoksen myötä on yhä tärkeämpi asia.

Lemin Kirjava jatkaa asiasta tietävien tavoittelua.

Juttua muokattu 26.9. kello 13.16. Korjattu puiden lukumäärä.

3 kommenttia artikkeliin “Lemin kulttuurimaisema uhattuna”

  1. Uusitalo Matti

    Nyt olisi syytä ottaa aikalisä tarkempaa harkintaa varten. Ne koivut joutaa kyllä pois lyhytikäisenä lahoavina ja haittaavat näkyvyyttä enemmän kuin vanhat männyt, joista jotkut on lähes 200 vuotta tuulta nähneet ja niiden päällekaatumisvaara on hyvin minimaalinen vaikka niissä lahovaurioita vähän onkin.

  2. Lemin kirkonkylän kauneus ja viihtyisyys tulee paljon nimenomaan puista ja vehreydestä. Kaupan vieren koivujen kaato pilasi jo maisemaa, halutaan ilmeisesti tekosyillä pilata loputkin kauneudesta. Minkäänlaista liikennehaittaa puista ei ole näkemiselle tai muullekaan liikkumiselle, ihme keksintö sitä laittaa syyksi. Ketä nämä puut niin paljon häiritsee? Lahot puut oma asiansa, mutta tuskin kaikki merkatut puut sellaisia on.

  3. Matti Tapanainen

    Kyllä yksi henkilö on kuollut 1970 luvulla seurakuntatalon ja hautausmaan aidan vieressä olevaan koivuun moottoripyörällä törmätessään siihen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *