Siirry suoraan sisältöön

Tapiolan salin ikkunat kuntoon

Lemin nuorisoseura sai Kotiseutuliitolta remonttirahaa Tapiolan ikkunoiden kunnostamiseen. Viisi ikkunaa kunnostetaan tänä syksynä Museoviraston tarkkoja ohjeita noudattaen.

Tiina Lautala (vas.) ja Jenni Jokinen irrottivat tiistaina sisäikkunat viedäkseen ne Kotkaan kunnostettavaksi.

– Saimme Kotiseutuliitolta 17.000 euroa rahaa ikkunoiden kunnostamiseen. Se on vain puolet siitä, mitä haimme, ja omarahoituksen kanssa riittää nyt viiteen ikkunaan, nuorisoseuran puheenjohtaja Jaana Sinkko kertoo.

Jo hakiessa tiedettiin, että hakijoita on paljon, eikä koko summaa ehkä saada. Myönnetty raha riittää nyt salin neljään ikkunaan ja kahvion Uimintien puoleisen ikkunaan, eli viisi ikkunaa männikön puolella kirkastuu tekeillä olevassa remontissa.

– Ensi vuonna ehkä pääsemme jatkamaan ja saamme päädyn ja eteisen puolen ikkunat kuntoon, Sinkko toteaa.

Nuorisoseura kunnostaa vain oman omansa L:n muotoisesta talosta; Lemin kunnan omistaman siiven ikkunaremonteista ei ole tietoa. Yhtenäisen ulkoasun puolesta nekin kunnostusta kaipaisivat.

Yksi ulkoikkunoista on jo saanut uusvanhan ulkoasunsa. Jaana Sinkko on tyytyväinen tulokseen.

Nuorisoseura kilpailutti ikkunaremontin. Tarjouspyyntöjä lähetettiin useita, mutta vastauksia tuli vain kaksi. Työ annettiin kotkalaiselle Restaurointisosuuskunta Kymen Karmiinille. Osuuskunta kunnostaa ikkunapuitteet ja asentaa ne paikoilleen. Maalausliike Tikka Oy Savitaipaleelta kunnosti ulkokarmit alaurakkana paikan päällä.

Kunnostusbuumi on meneillään, töitä on riittänyt runsaasti, kertovat myös Tiina Lautala ja Jenni Jokinen Kymen Karmiinista. He olivat tiistaina irrottamassa sisäruutuja Tapiolan salissa viedäkseen ne Kotkaan verstaalle kunnostettavaksi.

Pokissa olevat raot täytetään tarvittaessa lisäpuulla, höylällä tasoitetaan notkahtaneet kohdat ja tehdään muut tarpeelliset korjaukset. Tarvittavat korjaukset mitataan ennen irroitusta, jotta ne ovat takaisin laitettaessa juuri eikä melkein.

Museovirasto on tarkasti määritellyt, millaisia muutoksia ikkunoihin saa tehdä ja mitä ei:

– Yläikkunoihin saimme luvan laittaa saranat, jotta niitä ei tarvitse nostaa alas pesua varten, Jaana Sinkko kertoo.

Jos ruutuja pitää vaihtaa, niin tilalle on asennettava vanhaa lasia vastaava ruutu.

Iso kirkastava tekijä ikkunaremontissa on myöhemmin lisätyn väliruudun poistaminen. Ruudut oli kiinitetty naulaamalla ne toiseen pokaan. Näin niitä ei päästy pesemään, ja ikkunat ovat sumentuneet.

– Väliruutuja ei enää laiteta takasin, kun nykytiedon mukaan niiden vaikutus lämmitykseen ei ole mitenkään merkittävä, Sinkko kertoo.

Tiina Lautala ja Jenni Jokinen kiipesivät yläikkunoiden kimppuun Tapiolan salissa.

Viiden ikkunan remontin on määrä olla valmis lokakuun alussa.

Tapiola on saanut aiemminkin Kotiseutuliiton remonttirahaa. Noin kymmenen vuotta sitten taloa maalattiin ulkoa ja sisältä.

Nuorisoseura sai taannoin myös opetus- ja kulttuuriministeriön korona-avustusta Tapiolan lämmitykseen ja muihin ylläpitokuluihin, kun varainhankintaa näytelmillä ei voitu tehdä.

1 kommentti artikkeliin “Tapiolan salin ikkunat kuntoon”

  1. Katselin tänään ihastuneena ikkunoita.Kylläpäs olivat kauniit!Käykääpä kävelyllä ihailemassa!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *