Siirry suoraan sisältöön

Ensi-ilta koittaa perjantaina

Tapiolan teatteriryhmän uutuusnäytelmä Kirkko kiven takana saa ensi-iltansa perjantaina. Näytelmä kertoo lemiläisistä, jotka halusivat oman kirkon.

Lauri (Arto Heimonen, oik), Liisa (Laura Kiretti), Martti (Kai Grén) ja Helena (Jaana Sinkko) kärsivät siitä, että kirkko oli Taipalsaarella asti. Kuva Pirjo Nykänen.

Teemu Salohalme on kirjoittanut näytelmän nimenomaan Lemin nuorisoseuran Tapiolan näyttämölle. Näytelmä sijoittuu 1600-luvun lopulle, jolloin lemiläiset olivat osa Taipalsaaren seurakuntaa. Savitaipale oli jo rakentanut oman kirkon, mutta lemiläisten piti matkustaa jumalanpalvelukseen tai vihille Pien-Saimaan taakse. Jos pystyivät ja jaksoivat; avioliitot jäivät solmimatta, lapset kastamatta eivätkä vainajatkaan aina saaneet kirkollista hautaan siunausta.

Kun Taipalsaaren pappilasta ei asialle löytynyt ymmärrystä eikä piispakaan ollut suosiollinen Lemin erkaantumiselle emäseurakunnasta, lemiläiset päättivät rakentaa kirkon omin luvin. Rakentaminen pääsi vauhtiin, mutta se merkitsi samalla käräjöintiä ja sakkojen maksamista useampaankin otteeseen.

Sakot tulivat kalliiksi myös henkisesti: kylän yhteishenki alkoi rakoilla ja kirkon rakentaminen takkusi. Pappilan lemiläinen renki Lauri Rouhiainen oli innokas oman kirkon puolestapuhuja, mutta joutuu loppulta tekemään rankan ratkaisun.

Lauri Rouhiaista esittää Arto Heimonen ja hänen vihkimätöntä vaimoaan Liisa Siiraa Laura Kiretti. Kuva Pirjo Nykänen.

Näytelmän on ohjannut Sami Sivonen, joka on tehnyt myös valo- ja äänisuunnittelun yhdessä Konsta Jukasen kanssa. Puvustus on Airi Peutereen käsialaa ja maskeeraus Pirjo Nykäsen. Lavastus on työryhmän yhteinen.

Rooleissa nähdään Arto Heimonen, Hannu Hovi, Liisa Haiko, Arto Penttilä, Kai Grén, Laura Kiretti, Jaana Sinkko, Markku Peutere, Viivi Stoor, Hugo Sivonen, Jarkko Järvinen, Jussi Sinkko, Aira Grén, Merja Kouvo, Merike Koiv ja Vesa Laari.

Kirkko kiven takana -näytelmän ensi-ilta on Lemin Tapiolassa perjantaina 28. lokakuuta kello 18. Suraavat näytökset ovat lauantaina 29. päivä kello 14 ja sunnuntaina 30. päivä kello 14. Kaikkiin viikonlopun näytöksiin on vielä hyvin tilaa.

Näytöskalenterissa on tälle vuodelle myös kuusi muuta näytöstä, viitenä seuraavana viikonloppuna. Lippuvaraukset numerosta 050 514 3753 tai sähöpostilla leena1uski(at)gmail.com.

Näytelmästä ja näytöksistä enemmän Lemin Kirjavan aiemmassa artikkelissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *