Siirry suoraan sisältöön

Kellotapuli siunattiin käyttöön ja kappeliksi

Lemin kellotapuli on nyt myös pieniin hautajaisiin soveltuva kappeli. Remontoitu tapuli siunattiin käyttöönsä torstaina.

Siunauksen toimitti kirkkoherra Lea Karhinen (vas.). Tekstinlukijoina toimivat seurakuntapastori Maija Korhonen ja suntio Taavi Hänninen.

Pienimuotoiseen tapahtumaan kokoontui kolmisenkymmentä seurakuntalaista, joiden yllätykseksikin tapulista tuli nyt myös kappeli. Päätöksiä kappelista kun ei ole missään näkynyt. Yksi tapulisiunaus on jo sovittunakin.

– Päätöstä kappelista ei ole tehty missään vaiheessa, mutta tapulin remontin yhteydessä ajatus kappelimaisen tilan luomiseen vainajien säilytystilan yhteyteen syntyi, kirkkoherra Lea Karhinen kertoo.

Karhinen sanoo, ettei hän kutsuisikaan sitä kappeliksi, vaan kappeliomaiseksi tilaksi.

– Tapulissa on jo aiemminkin siunattu vainajia, ja nyt lauantaina on siellä on taas siunaus omaisten ehdotuksesta, hän kertoo.

Karhinen uskoo, että tilalle on siunauskäyttööä jatkossakin, sillä saattoväki on usein hyvin pieni, ja tapulin alakerta on kirkkoa intiiimimpi tila.

Kirkkokuorolaiset olivat mukana tilaisuudesa.
Kanttori Jonna Imeläinen johti laulua.

Kappelin tunnelma on tapuliin luotu ripustamalla Uimintien puoleiselle seinälle kirkon vanha alttaritaulu.

Alttaritaulun molemmin puolin seisovat kyntteliköt.
Alttaritilaa lämmitetään infrapunavalisimin.

Remontissa vainajien säilytystilat vaihtoivat paikkaa. Uudet kylmiöt ovat nyt Iitiäntien puoleisella seinällä.

Kylmiöiden eteen tulee vielä verho.

Kolmessa kylmiökaapissa on tilaa yhteensä kuudelle vainajalle. Yksi kaapeista on pakastava. Entisestä kylmiöstä on tehty varasto.

Tilaisuuden jälkeen väki purkautui tapulin pihaan.
Remontissa tapulin kellonsoiito ja luukkujen aukaisu automatisoitiin. Sulkumekanismi ei tainnut torstaina toimia sataprosenttisesti.

Juttuun lisätty kirkkoherran lausunnot kello 17.13.

Juttua päivitetty 3.2.2023 kello 15.08: muutettu sana siunauskappeli kappeliksi. Kirkkoherra Lea Karhisen mukaan siunauskappelin perustaminen tapuliin vaatisi piispan toimittaman siunauskappelin vihkimisen.

1 kommentti artikkeliin “Kellotapuli siunattiin käyttöön ja kappeliksi”

  1. Riitta Kärmeniemi

    Kyllä minä edelleenkin kutsun vainajien säilytyspaikkaa kellotapuliksi, en kappeliksi.Jos ei Lemillä ole kantajia luulisi Taipaleen seurakunnasta löytyvän,kolmen kunnan aluehan tuo on.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *