Siirry suoraan sisältöön

”Aeto savolaenen naenen” tähdittää Lemin musiikkijuhlia

– Länsi-Suomessa sitä ei aina ymmärretä, mutta Itä-Suomessa, muuallakin kuin Savossa se on saanut suuren suosion, kertoo sopraano Johanna Rusanen-Kartano bravuuristaan, savonkielisestä Habaneran aariasta Bizet’n oopperassa Carmen. Se kuullaan Lemin musiikkijuhlien torikonsertissa lauantaina 31. heinäkuuta.

Kuvateksti: Johanna Rusanen-Kartano esiintyy Lemin musiiikkijuhlilla kolmessa konsertissa. Juhlat päättävän viihdekonsertin otsikko on ”Laulut kultaa” ja tyylinä 40-luvun glamour.

­- Aarian teksti ei ole savonnos alkuperäisestä, vaan Savon Sanomien kolumnistin Pentti Tuovisen hersyvä ja hauska teksti siitä, millainen on aeto savolaenen naenen, kertoo Kuopiossa syntynyt sopraano kuopiolaisille sovitetusta aariasta, joka on valloittanut muutakin Suomea.
Johanna Rusanen-Kartano itse on valloittanut suomalaiset sekä monipuolisena laulajana että Tanssi tähtien kanssa -televisiokilpailun tuomarina, joka toi laulajalle laajasti tunnettavuutta. Hän sujahtaakin mieluusti erilaisiin rooleihin ja eri musiikinlajeihin.
– Sen jälkeen kun palasin Suomeen Saksasta vuosituhannen alussa, minusta on tullut sekatyöläinen, joka oopperan lisäksi laulaa paljon muutakin. Olen tehnyt vierailuja Kansallisoopperaan ja maakuntaoopperoihin, mutta samalla laulanut viihdettä ja jazzia, hän kertoo. Hän sanoo, että erityisesti yhteistyö Lenni-Kalle Taipaleen ja Iiro Rantalan kanssa on ollut hedelmällistä; he kun ajattelevat musiikista hyvin samaan tapaan kuin hän.
Lemin musikkijuhlillakin Johanna Rusanen-Kartano pääsee näyttämään monipuolista osaamistaan: torstain 29.7. avajaiskonsertissa Lemin kirkossa hän tulkitsee Kirmo Lintisen ja Jean Sibeliuksen suomalaisia lauluja, perjantaina iltapäivällä Palolakodissa hän laulaa Muistojen lauluja yhdessä Päivi Loponen-Kyrönsepän kanssa, lauantain 31.7. torikonsertissa häneltä kuullaan niin oopperaa kuin kansanlauluja veljensä Ville Rusasen rinnalla ja illalla kirkossa hän tulkitsee Chopinia ja Schumannia yhdessä viulisti Janne Malmivaaran, sellisti Erkki Lahesmaan ja pianisti Liisa Malmivaaran kanssa, ja juhlien päätöskonsertissa Lemin koulukeskuksessa 1.8. vuorossa on 40-luvun glamourilla ryyditetty viihdemusiikki.
– Lemin musiikkijuhlat päättävät kesän, johon kuuluu Kansallisoopperan maakuntakiertue ja Mustalaisruhtinatar Jyväskylässä, mikä on ensimmäinen operettiroolini. Lemin jälkeen pidän vähän lomaa, minkä jälkeen alkaa sitten Eino-Juhani Rautavaaran Kaivos-oopperan levyttäminen, hän kertoo.
Johanna Rusanen-Kartano voitti Lappeenrannan laulukilpailun vuonna 1996 ja on sen jälkeen vieraillut kaupungissa useasti, viimeksi vuosi sitten sotilassoittokuntien solistina ”Laps Suomen” -konsertissa, joten Etelä-Karjala on tuttua seutua.
– Kuulua särää en ole päässyt vielä maistamaan. Nyt siihen varmasti on tilaisuus, odottaa hän Lemin-vierailultaan.

Lemin musiikkijuhlat 29.7.-1.8.2010
www.leminmusiikkijuhlat.fi