Siirry suoraan sisältöön

Marraskuussa nousee Myrsky

Lemin nuorisoseuran näytelmäryhmä valmistelee marraskuiseen ensi-iltaansa uutta – tai oikeastaan hyvin vanhaa. Näyttelijät ja ohjaajat ovat tarttuneet 400 vuoden ikäiseen klassikkoon, William Shakespearen Myrskyyn.

Pirja Arponen ohajasi tiistai-illan harjoituksissa Jenni Nikkua (vas,), Kai Gréniä, Jussi Sinkkoa ja Helmi Heinilää (penkillä).

Pirja Arponen ohajasi tiistai-illan harjoituksissa Jenni Nikkua (vas,), Kai Gréniä, Jussi Sinkkoa ja Helmi Heinilää (penkillä).

Lyhykäisesti, meidät työnsivät he laivaan, muutaman peninkulman merelle veivät, jossa lahon veneenruhon laittoivat, ei taljoja, purjetta tai mastoa. Meidät merelle itkemään heittivät, ja ärjyi meri takaisin meille, huokailemaan tuulelle, joka säälistä meille takaisin puhui, muutoin kuin rakastain, sanailee Prospero tyttärelleeen Mirandalle.

– Luoja mikä riippa olin sinulle silloin! Miranda vastaa.

Oi, enkeli, sinä jatkamaan minut sait. Hymyilit hymyäs, jossa taivaiden mahti oli, kun minä suolaisia kyyneliä mereen laskin ja taakkani alla voihkin. Hymys’ minussa sinnin kohotti kestää mikä ikään meitä kohtaisikin.

Kai Grén ja Helmi Heinilä, 12, harjoittelevat Myrskyn 2. kohtausta Tapiolan näyttämöllä Pirja Arposen ohjauksessa. Arponen on näytelmän apuohjaaja, joka tuuraa ykkösohjaajaa Sami Sivosta  silloin, kun tämä ei pääse Lemille harjoituksiin.

Shakespearen, Arposen ja Sivosen yhdistää ennestään Asemapaikan kesäteatterissa Imatralla kesällä 2009 esitetty Kesäyön unelma.

– Sami ohjasi näytelmän, minä esitin Helenaa, Arponen kertoo.

Arponen puolestaan on opettanut laulua Sivoselle.

– Olemme Samin kanssa tunteneet vuodesta 2004, joten tunnemme toisemme ja tapamme työskennellä. Yhteistyö tuntuu Lemilläkin toimivan: Sami korostaa vetämissään harjoituksissa samoja asioita, joille minä olen tehnyt pohjatyön, Arponen toteaa.

Tapiolan sali on ehtinyt jo tulla tutuksi Pirja Arposelle.

Tapiolan sali ja Shakespearen teksti ovat ehtineett jo tulla tutuiksi Pirja Arposelle.

 

Hän on innoissaan saamastaan tehtävästä ja Shakespearen tekstin antamista haasteista.

– Runomitta tekstissä on haasteellinen, eikä ensi lukemalta avaudu. Mutta kun teksti saa näyttelijöiden äänet ja esitys elävät henkilöt, sen kyllä ymmärtää.

Arposen mukaan tärkeintä on, että näyttelijät ymmärtävät tekstin. He muuttavat sen tunteeksi, jonka katsoja voi ymmärtää, vaikka kieli tuntuisi vaikealta.

– Nuorisoseuran näyttelijät ovat nyt uudenlaisen haasteen edessä. On mahtavaa, että on otettu näin rohkea askel, ja että Lemilläkin voidaan tarjota katsojille jotain aiemmasta poikkeavaa.

Pirja Arponen lupaa, että Tapiolan näyttämöllä nähdään talvella sadunomainen seikkailu täynnä rakkautta, jännitystä ja juonitteluja. Näytelmä panee pohtimaan pahuuden kohtaamista ja sen seurauksia: katkeroituuko vai löytääkö uusia mahdollisuuksia.

– Hyvän ja pahan taistelusta siinä on kyse, Arponen sanoo.

 

Pirja Arponen

• 40-vuotias imatralainen free-lance näyttelijä ja laulaja

• valmistunut Lahden ammattikorkeakoulun musiikkiteatterilinjalta

• opiskellut myös ohjaamista

• esiintynyt Imatran, Lahden ja Savonlinnan  teattereissa, Heinolan kesäteatterussa ja eri teatterityhmissä, apuohjannut ja opettanut laulua Ruokolahdella.

• rooleja muiden muassa  Haluatko mökkiläiseksi -musiikkikomediassa (2018), Kekkonen -musiikkikomediassa (2016), Veriveljien (2013) naispääosa, Irti ysäristä -revyyssä (2016), The sound of music -musijaalin Liesl oli ensimmäinen rooli valmistumisen jälkeen (2008),

 

William Shakespearen Myrsky

• kirjoitettu ilmeisesti vuosina 1600–1611

• Lemin nuorisoseuran ohjelmistossa uutena Teemu Salohalmeen suomennoksena ja Sami Sivosen sovituksena

• ensi-ilta Tapiolassa 17. marraskuuta.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *