Siirry suoraan sisältöön

Sami Sivonen toteuttaa pitkäaikaista haavettaan

Lemin Nuorisoseuran ohjaaja Sami Sivoselle William Shakespearen klassikon ohjaaminen on ollut pitkäaikainen haave.

Myrsky tapahtuu autiolla saarella. Ohjaaja Sami Sivonen (vas.) kuuntelee lavastuksesta vastaavan Kari Haikon suunnitelmia.

Myrsky tapahtuu autiolla saarella. Ohjaaja Sami Sivonen (vas.) kuuntelee lavastuksesta vastaavan Kari Haikon suunnitelmia.

– Kokkolassa opiskellessa luin Myrskyn, ja silloin minulle jo syntyi visio, millainen se olisi näyttämöllä. Myrsky ei ole raskas eikä synkkä. Kaikkine juonitteluineen se on oikeudenmukainen ja rauhaan kehoittava teksti, Sivonen sanoo

Ja siinä on onnellinen loppu, mitä kaikista Shakespearen näytelmistä ei voi sanoa.

Monen hupailun jälkeen sekä ohjaaja että Lemin näyttelijäporukka halusivat tehdä jotain haastavampaa. Sivonen tarjosi kahta vaihtoehtoa: Myrskyä ja erästä Minna Canthin näytelmää

– Suurin osa porukasta vastasi, että Myrsky olisi kiva tehdä. Kun valinta oli tehty, Sivonen otti yhteyttä imatralaiseen Teemu Salohalmeeseen ja pyysi tätä suomentamaan alkuperäistekstin. Näin Tapiolan näyttämöllä kuullaan enemmän nykykielelle suomennettu klassikko.

– Joitain vanhoja sanoja tekstissä on, mutta se on ymmärrettävää ja runollista kieltä, nykykatsojalle ehkä helpompi kuin muutamat aiemmin tehdyt käännökset, Sivonen vakuutta

Kyseessä on kuitenkin näytelmä, jonka teksti paperista lukien voi olla puuduttavaa.

– Se muuttuu täysin, kun mukaan tulee näyttelijöiden ilmaisu, tunne ja rytmi. Sanoille tulee merkitys.

Myrskyä on nähty Kaakkois-Suomen näyttämöillä harvoin, jos koskaan.

– 1900-luvun alussa sitä esitettiin Helsingissä, ja silloin siinä oli mukana Jean Sibeliuksen musiikkia. Nyt Lemillä on myös musiikkia, jonka on säveltänyt Simon Kiuru, Sivonen kertoo.

Laulujen sävellyksen ja opetuksen näyttelijöille on tehnyt näytelmän apulaisohjaaja Pirja Arponen. Arponen ohjaa näyttelijöitä silloin, kun Sivonen ei pääse paikalle, ja välillä myös yhdessä tämän kanssa

– Minulla ei ole koskaan ennen ollut varsinaista apulaisohjaajaa. On suuri etu, että Pirja on nyt ollut käytettävissä, Sivonen kiittää.

Suurempia näkemyseroja ei ole ohjaajien kesken tullut, vaan yhteistyö on sujunut

– En pidä itseäni ohjaajana, jonka näkemys olisi ainoa oikea. Kuuntelen myös näyttelijöiden ajatuksia ja ideoita, mutta kannan sitten vastuun kokonaisuudesta, Sivonen sanoo.

Lemin nuorisoseuran näytelmän Myrsky ensi-ilta on Tapiolassa 17. marraskuuta. (päivämäärä kojattu juttuun keskiviikkoaamuna)

Lue myös Pirja Arposen haastattelu Lemin Kirjavassa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *