Siirry suoraan sisältöön

Persoonallisten puhallinten leikkiä kesäillassa

Lemin musiikkijuhlien lauantai-illassa 27. heinäkuuta kuullaan viiden nuoren muusikon yhteistyötä, kun puhallinkvintetti 5parts soittaa Lemin kirkossa Kesämusiikkia.

Kokoonpanon muodostavat huilisti Johanna Kärkkäinen, oboisti Laura Lammi, klarinetisti Kristjan Parts, fagotisti Kaisu Viherväs ja käyrätorvisti Henriikka Teerikangas. Kuva Mari Lehtisalo

Kokoonpanon muodostavat huilisti Johanna Kärkkäinen, oboisti Laura Lammi, klarinetisti Kristjan Parts, fagotisti Kaisu Viherväs ja käyrätorvisti Henriikka Teerikangas. Kuva Mari Lehtisalo.

5parts syntyi kuusi vuotta sitten Sibelius-Akatemiassa, jossa yhtyeen kaikki jäsenet opiskelivat. Johanna Kärkkäinen halusi esittää kamarimusiikkitutkinnossaan Francis Poulencin Seksteton. Tuosta kappaleesta, jonka viisikko esitti yhdessä pianisti Salla Karakorven kanssa, tuli heidän ensimmäinen yhteinen esiintymisensä.

Sittemmin 5partsin ohjelmisto on koostunut pitkälti keskeisistä puhalllinkvintettiteoksista, kuten Nielsenin kvintetto. Myös monet nykysäveltäjät ovat olleet kiinnostuneita 5partsista. Tulossa ovat esitykset niin Esa Pietilän kuin Tim Pagen kvintetoista.

Puhallinkvintetissä jokaisella soittimella on omat erityispiirteensä. Jokainen instrumentti on sointiväriltään erilainen ja ne vuorottelevat solistisessa ja säestävässä roolissa.

5partsin oboisti Laura Lammi kuvailee elävästi soitinten luonteita:
– Ketterä ja lyyrinen huilu kimmeltää korkeassa rekisterissä ja toisaalta soi muhkeasti ja aistikkaasti matalalta soitettuna. Äänenväriltään erottuva ja espressiivinen oboe on omimmillaan kauniissa melodioissa. Sillä pystyy myös artikuloimaan hyvin selkeästi ja erottelevasti vaikkapa nopeita kuvioita.

– Klarinetti tuo yhtyeeseen lämpöä kauniilla soinnillaan ja sulautuvuudellaan. Sillä on hyvän soittajan käsissä lähes rajattomat ilmaisulliset mahdollisuudet. Klarinetille kirjoitetaan usein virtuoottisimmat kuviot ja hivelevän kauniit pianissimot. Fagotti luo tukevan pohjan bassosoittimena ja astuu esiina ylväänä tenorina. Sillä on omalaatuinen, pehmeän kirkas ja miellyttävä äänenväri.

– Käyrätorvi on ainut vaskisoitin puhallinkvintetissä. Sen majesteettinen sointi tuo yhtyeeseen arvokkuutta ja ryhdikkyyttä. Käyrätorvella on mahdollista tulkita julistavan fanfaarimaisesti ja toisaalta koskettavan herkästi.

Laura Lammi. Kuva Mari Lehtisalo.

Laura Lammi. Kuva Mari Lehtisalo.

Lemillä 5parts tarjoilee monipuolisen sekoituksen klassikoita, harvinaisuuksia ja uutuuksia. Anton Reichan iloinen ja soljuva Es-duurikvintetto edustaa perusohjelmistoa. Samuel Barberin virtuoottinen ja vaativa Summer Music on usein myös kilpailujen ohjelmistossa.

– Kappaleen tunnelmat vaihtelevat hitaista lyyrisistä jaksoista energisiin ja vikkeliin kuohuihin. Sen alussa pystyy suorastaan aistimaan kuuman kesäpäivän jossain Pohjois-Amerikan tasangolla, Laura Lammi luonnehtii.

Virolaisten säveltäjien Arvo Pärtin ja Erkki-Sven Tüürin teokset tuovat kuultavaksi naapurimaan rikasta musiikkikulttuuria. Uusinta suomalaista puhallinkvintettimusiikkia edustaa Jaakko Kuusiston Miete vuodelta 2016. Lisäksi kuullaan soolohuiluluteos Kaija Saariaholta Johanna Kärkkäisen tulkitsemana.

Kesämusiikkia Lemin kirkossa lauantaina 27. kello 19.
Yle radioi konsertin suorana lähetyksenä Radio1-kanavalla.
Musiikkijuhlien koko ohjelma verkossa osoitteessa leminmusiikkijuhlat.fi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *