Siirry suoraan sisältöön

Kaksi Antti Kuukkaa

Lemin Kirjava sai postia Ismo Talkalta:
–Kirjoitin viime vuoden puolella Kaija Lankialle, että Lemin Kirjavan kirjoituksissa Lemi 1918, osa 1 ja osa 11 on ristiriitaisuuksia Antti Kuukka-nimisistä henkilöistä liittyen vuoden 1918 tapahtumiin.

Antti Kuukkia punaisten joukoissa lienee ollut ainakin kaksi. Yksi oli ilmeisesti Lemiltä (oliko Huttulasta ?) ja yksi oli varmasti Taipalsaaren Merenlahdelta Koperahosta.

Lemin Kirjavassa, Lemi 1918, osa 1 käsitellään 30.1.2018 mäkitupalainen Antti Kuukkaa, joka lienee olleen perustamassa Lemin punakaartia.

Lemin Kirjavassa, Lemi 1918, osa 11 käsitellään 21.4.2018 komissaari Antti Kuukkaa ja annetaan ymmärtää samassa kirjoituksessa, että hänet ammuttiin 11.5.1918 Lemillä, kun hän oli karannut Viipurin vankileiriltä.

Nyt on ilmeistä, että näissä kahdessa kirjoituksessa tosiasiallisesti on kaksi Antti Kuukkaa? Minä en ole valitettavasti tietoinen siitä, että mistä kirjasta tieto Lemin Kirjavassa olleesta mäkitupalainen Antti Kuukasta Lemin punakaartin perustajana on ja mistä kirjasta on tieto, että Antti Kuukka ammuttiin 11.5.1918 Lemillä.

Minä olen kirjoittanut kirjan ”Töyryn talosta vesille”, ja tässä kirjassa kerron aluksi reilut parikymmentä sivua Taipalsaaren Merenlahdesta, josta lähti noin parikymmentä miestä vesille ajanjaksolla 1900- ja 1920-luvut. Kirjani ilmestyi 14.12.2019, jolloin pidin Merenlahdella täydelle tuvalle kirjan julkistamistilaisuuden. Lemiltä paikalla olivat mm Matti Kuitto ja Inga Talka.

Kirjani sivuilla 13-15 kerron Merenlahden työväenyhdistyksestä ja myös Lemin yleisestä syyttäjästä Antti Kuukasta, joka oli kotoisin Taipalsaaren Merenlahdelta.

Onko niin, että Lemillä on ollut Antti Kuukka perustamassa punakaartia ja lisäksi on ollut Lemin yleinen syyttäjä, joka on Taipalsaaren Merenlahden Koperahon mäkitupalainen Antti Juhana Antinpoika Kuukka? Kirjastani voitte lukea, että Merenlahden Antti Kuukkaa ei todellakaan ammuttu 11.5.1918. Hän oli ollut jo kesäkuussa 1918 vangittuna kuulusteluissa, mutta hänet vapautettiin. Hänet otettiin 2.9.1918 uudelleen kuulusteluihin. Minulla haaste kopiosta, jonka Antti Kuukka on allekirjoittanut 1.9.1918 Merenlahdella haasteen vastaanottaneena. Haasteen vei Antti Kuukalle merenlahtelainen lautamies Antti Anttila, joka todisti Antti Kuukan saaneen haasteen.

Taipalsaaren Merenlahden Antti Kuukkaa kuulusteltiin heti eli 3.9.1918. Kun häntä  alettiin tarkemmin kuulustelemaan lokakuun alussa 1918, niin häntä ei löytynyt Viipurin vankileiriltä. Katsokaa kirjani sivulta 14 lehden Etelä-Savon artikkeli 8.10.1918, jossa kerrotaan Taipalsaaren Merenlahdelta kotoisin olleen työmies Antti Kuukan karkaamista Viipurin vankileiriltä. Antti Kuukka oli lehden mukaan toiminut kapinan aikana ”Lemin nimismiehenä”.

Minulla on myöskin kaksi kopiota, jotka koskevat Antti Kuukkaa Lemiltä. Työmies Juho Kuolimo kertoi 14.6.1918 kuulusteluissa, että Antti Kuukka Lemiltä oli toiminut Savitaipaleen punakaartin esikuntapäällikkönä. Vangittu Elias Tikka Savitaipaleelta kertoi 15.6.1918 kuulusteluissa, että Antti Kuukka Savitaipaleelta ? (Savitaipaleen perään oli laitettu kysymysmerkki, koska lienevät epäilleet, että hän olisi Lemiltä) oli Savitaipaleen esikuntapäällikkö. Samoin kuulustelussa 3.7.1918 Joonas Rötkö Savitaipaleelta kertoi, että Antti Kuukka Lemiltä oli esikuntapäällikkö.

Olen asiasta keskustellut mm Pentti Pylkön kanssa. Hän antoi minulle kopion eräästä vastineesta Toivo Tapanaisen johdolla käytyihin kuulusteluihin liittyen heidän itsensä vuonna 1918 kirjoittamana:”Merkitään, että raportit koskevat kokonaan toisia, vaikkakin samannimisiä henkilöitä.”

Joka tapauksessa on selvää, että Antti Kuukkia punaisten johdossa oli ainakin kaksi. Se on myös varma asia, että ”Lemin yleinen syyttäjänä” oli Antti Kuukka Taipalsaaren Merenlahdelta eikä häntä ammuttu 11.5.1918.

Pyydän, että luette kirjastani sivut 13-15, joissa kerrotaan Merenlahden työväenyhdistyksestä sekä Lemin että Lappeenrannan tapahtumista, joissa oli mukana Antti Kuukka Taipalsaaren Merenlahdelta. Kirja on nyt ollut kaksi viikkoa julkistettuna ja olen jo joutunut ko asiaa selvittämään mm Rutolan suuntaan, koska Antti Kuukka Taipalsaaren Merenlahdelta oli ennen kapinaa töissä Rutolan sahalla.

Muutoinkin kirja kannattaa lukea, koska kirjassani tulee esille mm Patterityöt sekä Kähönsalmen laivaliikenne. Molemmat koskettivat myös Lemiä suuremmissa määrin. Esimerkiksi Lemin isoihin urheilukilpailuihin avovesikaudella tultiin runsain joukoin vesitse mm Kuitonrantaan.
Kirjan voi ostaa Lappeenrannasta Divari Begemotista, Snellmaninkatu 8, hintaan 45,00€.

Terveisin

Liikemies Ismo Talka

 

5 kommenttia artikkeliin “Kaksi Antti Kuukkaa”

 1. Riitta Kärmeniemi

  Lemin Kouvojen sukukirjassa 1660-2017 mainitaan kaksi Antti Kuukkaa.Antti Antinpoika Kuukka maanviljelijä s 24.08.1895,Lemi Kurkela,k.15.03.1945 Lemi,Kurkela,sekä Antti Adaminpoika Kuukka s.25.11.1842 Lemi,k.1928 Antrea

 2. Hei Riitta,
  Minun mainitsema punaisten päällikkö ei voi olla kumpikaan, kun heistä kumpikaan ei ole kuollut 11.5.1918. Tai sitten tieto Antti Kuukan ampumisesta on väärä tieto.

 3. Teijo Heikkilä

  Kuukka Antti Gabriel s.27.4.1882 k.11.5.1918. Lemi.Murhattu.
  Oli aviossa, kuoli lapsettomana.
  Sukunimi Kuukka (PT) (SDP) (SRK)
  Etunimi Antti Gabriel (SRK)
  Sukupuoli Mies (PT) (SDP) (SRK)
  Ikä 36
  Siviilisääty Naimisissa (PT) (SDP) (SRK)
  Lasten lukumäärä
  Kansallisuus
  Syntymäpaikka
  Syntymämaa
  Syntymävuosi 1882 (PT) (SDP) (SRK)
  Syntymäpäivä 27.4. (PT) (SRK)
  Kirjoillaolkunta Lemi (PT) (SRK)
  Kirjoillaololääni Viipurin lääni (PT) (SRK)
  Kirjoillaolomaa
  Asuinkunta Lemi (SDP)
  Asuinlääni Viipurin lääni (SDP)
  Asuinmaa
  Perheen toimeentulo Ei tietoa
  Ammatti
  Kieliryhmä
  Uskontokunta
  Henkilöhuomautukset
  Sotilasjärjestö Punakaarti (SDP)
  Rekrytointitapa sotilasjärjestöön Ei Tietoa
  Osapuoli, johon luettiin kuollessaan Punainen (PT) (SDP)
  Sotilasasema Punakaartin päällikkö (SDP)
  Sotilasarvo Ei tietoa
  Asema (sotilas vai siviili) Sotilas (SDP)
  Aseenkanto Kyllä (PT)
  Asemahuomautukset
  Vangitsemispaikka
  Vankileiri
  Vangitsemismotiivi
  Vangitsemisaika 11.5.1918 (SDP)
  Vankilasta vapautumisen ajankohta
  Kuolinvuosi 1918 (PT) (SDP) (SRK)
  Kuolinpäivä 11.5. (SDP)
  Kuolinkunta Lemi (SDP)
  Kuolinlääni Viipurin lääni (SDP)
  Kuolinmaa
  Kuolinpaikka Kirkonkylä (SDP)
  Kuolintapa Murhattu (SDP)
  Surmamotiivi
  Hautaustapa Ei Tietoa
  Surmahuomautukset
  Sotasurmatapauksen todennäköisyys (ei merkintää= todennäköinen, e=epävarma, l=todellisuudessa elossa selvinnyt)

  Suomen sotasurmat 1914-1922 © 2001- Valtioneuvoston kanslia, Suomi Finland
  Saavutettavuusseloste palaute: kirjaamo@a

 4. Teijo Heikkilän mainitsema Kuukka Antti Gabriel syntynyt 27.4.1882 oli Lemin punakaartin perustajajäsen. Hän kuoli 11.5.1918. Häntä pidettiin ampumishetkellä 11.5.1918 Lemin kommissaarina, mutta hän ei ollut Lemin komissaari Antti Kuukka, koska komissaari oli samanniminen Antti Kuukka Taipalsaaaren Merenlahdelta. Merenlahden Antti Kuukka oli ollut Merenlahden Työväenyhdistyksen puheenjohtaja. Hän asui Kähönsalmen rannalla Koperahossa. Hänen mökistään ei ollut pitkä matka Lemin rajalle eli nykyiselle vt 13.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *