Siirry suoraan sisältöön

ELY-keskus vastaa: aloite puiden kaatoon tuli Lemin kunnalta

Projektipäällikkö Erkki Munter Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta vastasi perjantaina iltapäivällä Lemin Kirjavan Lemin kirkonmäen puiden kaatoa koskeneisiin kysymyksiin. Sähköpostissaan hän sanoo, että aloite hakkuisiin tuli Lemin kunnalta.

ELY-keskus merkkasi kaadettavaksi parikymmentä puuta, joista kaksi on kirkon vieressä Vainikkalantien risteyksessä.

Miksi ELY-keskus kaataa puut? Onko kyseessä tienparannus, projektipäällikkö Erkki Munter?

– Puiden kaatamisen tarve ja toive on tullut Lemin kunnalta. Samassa yhteydessä merkitty muutamia puita lisää jotka ovat lahoja, aiheuttava näkemähaittaa tai vaurioittavat aurauskalustoa kuten niiden peilejä.

Jos kyseessä on vain näkemäeste, miksi siihen tartutaan nyt, kun samat puut ovat olleet paikalla vuosikymmeniä ilman yhtään niistä johtunutta onnettomuutta?

– Yksikin onnettomuus on turha, jos se on ennakoivilla toimenpiteillä estettävissä.

Onko ELY-keskus tietoinen Lemin kirkonkylän kylämaiseman asemasta suojelukohteena, jonka osa puut ovat? Puiden poisto tekisi valtavan loven kyläkuvaan.

Onko ELY-keskuksessa tietoa puiden historiallisesta arvosta? Kirkonmäen puut ovat ainoita jotka Lemillä välttyivät venäläisten linnoitustöiltä 1. maailmansodan aikaan. Niissä näkyy kirkkoväen hevosten kaluamisjälkiä vuosikymmenten ajalta.

– Katselmuksessa käyty keskustelua, tuleeko työlle hakea maisematyölupaa ja selvitellään kaikki mahdolliset rajoitteet puukohtaisesti ennen kuin puut köllähtääpi nurin. Puiden kaato aina herättää tunteita suunta jos toiseenkin ja on aika vaikea ” taiteen laji ”, jotta lopputulos miellyttäisi kaikkien silmää. Yksi mielipide on, että kaada kaikki ja toinen että et yhtään puuta ette kaada.

1 kommentti artikkeliin “ELY-keskus vastaa: aloite puiden kaatoon tuli Lemin kunnalta”

  1. Ex Lemiläinen

    No voi hyvät hyssykät! Puun p….leet vaurioittavat aurauskalustoa! Pitäähän ne kaataa – totta hitossa!
    Eivät ainakaan kuvan puut Vainikkalantien risteyksessä näkemähaittaa aiheuta, oksathan ovat korkealla!
    Näkemähaittaa taitaa olla päättäjien silmissä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *