Siirry suoraan sisältöön

Säästettäviä puita merkattu nauhoin: 18 pystyyn, yhdeksän nurin

ELY-keskuksen kruksaamiin puihin on perjantai-iltapäivän jälkeen ilmestynyt keltaisia ”säästä”-nauhoja. Lemin Kirjavan laskujen mukaan säästönauhan on saanut 18 puuta, ja vain yhdeksän olisi enää kaadettavien listalla.

Nauhan ympärilleen ovat saaneet muiden muassa vanhan pappilan porttia vartioivat petäjät.

Kuka tai ketkä säästöpuut ovat valinneet, siitä Lemin Kirjavalla ei ole tietoa. Asialla voi olla viranhaltija tai viranomainen tahi yksityinen kuntalainen, se selvinnee aikanaan.

Nauhoittaja-rauhoittajan linja on kuitenkin ollut selkeä. Säästettäviksi on merkitty kaikki vanhat petäjä yhtä Vainikkalantien laidassa olevaa lukuunottamatta. Muut ilman nauhaa olevat x-merkityt puut ovat koivuja, monet niistä jo lahoja.

Kirkkomännikön puista kuvan kolme oikeanpuoleista eivät olleet kaatolistalla alkujaankaan, ja nyt myös vasemmanpuoleinen halutaan säästää.

Lemin Kirjavan ensimmäinen ja toinen juttu merkatuista puista ovat kiinnostaneet kovast lemiläisiä ja kauempana asuviakin. Palautetta on tullut myös verkkokommenttien muodossa. Yksi kommentoijista on metsäammattilainen Matti Uusitalo, joka kirjoitti seuraavasti:

”Nyt olisi syytä ottaa aikalisä tarkempaa harkintaa varten. Ne koivut joutaa kyllä pois lyhytikäisenä lahoavina ja haittaavat näkyvyyttä enemmän kuin vanhat männyt, joista jotkut on lähes 200 vuotta tuulta nähneet ja niiden päällekaatumisvaara on hyvin minimaalinen vaikka niissä lahovaurioita vähän onkin.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *