Siirry suoraan sisältöön

Kirkollisvero pysyy ennallaan

Taipaleen seurakunnan kirkkovaltuusto päätti äänestyksen jälkeen, kirkkoneuvoston ehdotuksen mukaisesti, pitää seurakunnan tuloveroprosentti ennallaan 1,75 prosentissa.

Seurakuntien veroprosenttien määrittämiseen ensi vuodelle vaikuttaa sote-uudistus, jossa sosiaali- ja terveystoimi sekä pelastustoimi siirtyvät kunnilta valtion kustannettaviksi. Uudistuksen myötä valtion- ja kunnallisverotuksen veropohjat yhdistetään siten, että tulosta tehtävät vähennykset myönnetään jatkossa samoin perustein ja samansuuruisina sekä valtion- että kunnallisverotuksessa.

Kaikkien kuntien kunnallisveroprosentteja alennetaan 12,64 prosenttiyksikköä, mutta seurakunnat – joiden tuloverotuksen perusteet ovat noudattaneet kunnallisverotusta – saavat vapaasti päättää alennuksesta. Valtiovarainministeriön tekemän alentamispainetaulukon mukaan Taipaleen seurakunnan veroprosentin alentamistarve olisi keskimäärin 0,08 prosenttiyksikköä (Lemi 0,08, Savitaipale 0,11 ja Taipalsaari 0,08). Lukema kuitenkin pyöristetään pienempään päin, eli suositus oli 0,05 prosenttiyksikön alennuksesta.

Kirkkoneuvosto kuitenkin esitti veroprosentin pitämistä ennallaan, sillä verokertymä vähenee seurakunnan jäsenmäärän vähentyessä. Kustannukset nousevat ja kiinteistöt vaativat kunnossapitoa, jolloin kuluja joudutaan karsimaan, kirkkoneuvosto perusteli.

Valtuuston kokouksessa varapuheenjohtaja Anu Karhu esitti veroprosentin alentamista alennustaulukon mukaiseen 1,70 prosenttiin. Hanne Seppäläinen kannatti esitystä. Äänestyksessä samalla kannalla olivat myös Jukka Hirvi, Ritva Laurikainen ja Elma Mikkola. Alennusesitys hävisi neuvoston esitykselle äänin 5-17, eli veroprosentti säilyy ensi vuonnakin 1,75:ssä.

Suntiot vaihtamaan

kirkkopiiriä?

Muissa asioissa Paula Tuomi kysyi tekeillä olevasta muutoksesta, jonka mukaan Lemin kirkkopiirin ja Taipalsaaren kirkkopiirin suntioiden työpaikkaa siirrettäisiin toiseen kirkkopiiriin. Lemin suntio asuu Lemillä ja Taipalsaaren suntio Lappeenrannassa, joten ainakin Lemin suntion työmatka pitenisi merkittävästi. Pöytäkirja ei kerro, toteutuuko tämä muutos.

Talousarvion toteuma ensimmäiseltä vuosipuoliskolta tuotiin valtuustolle tiedoksi; se siirrettiin kokouksen alussa päätettävien asioiden listalta tiedoksi annettavaksi.

Anu Karhu jätti valtuustoaloitteen, että seurakunta kustantaisi Lemillä kutsutaksikyydin kerran kuukaudessa omavastuuosuudella kylillä asuville seurakuntalaisille, joilla ei ole omaa autoa. Näin he pääsisivät seurakunnan tapahtumiin, ja tapaamaan seurakunnan viranhaltijoita.

Anu Karhu esitti kokouksen alussa, että kokousta ei oltu laillisesti kutsuttu koolle, kun esityslista puuttui seurakunnan verkkosivuilta. Häntä ei kannatettu.

Juttua päivitetty 16.11. kello 10.18 suntiosuunnitelman osalta.

1 kommentti artikkeliin “Kirkollisvero pysyy ennallaan”

  1. Päivi Pokkinen

    Taipaleen seurakunta on varmasti varautunut myös nouseviin kustannuksiin, jos seurakuntamestarit alkavat työskennellä toisessa kirkkopiirissä. Seurakuntamestareilla on virat, joissa on määritetty, minkä kirkkopiirin alueilla he työskentelevät. Jos seurakuntamestari työskentelee naapurikirkkopiirissä, hänelle maksetaan edestakainen matkakorvaus matkasta toiseen kirkkopiiriin. Jos Taipalsaaren seurakuntamestari ajaa Lemille, hänen laskennallinen lähtöpisteensä on Taipalsaaren kirkolta Lemin kirkolle ja takaisin jokaisena työpäivänä, eli noin 80 kilometriä päivässä. Vastaava koskee myös Lemiltä Savitaipaleelle siirtymistä, silloin matka tosin on puolta lyhyempi, eli noin 40 kilometriä työpäivässä.
    Näin toimittiin mm. silloin, kun Lemin talouspäällikkö työnkenteli myös Savitaipaleella. Hänen määritetty virkapaikkansa oli Lemin taloustoimisto ja verottajan ohjeen mukaisesti hänelle maksettiin jokaisesta Savitaipale-päivästä matka Lemiltä Savitaipaleelle ja takaisin, riippumatta siitä oliko hän käynyt Lemillä päivän aikana tai ei.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *