Siirry suoraan sisältöön

Puiden kaatoon tarvitaan lausunto museolta ja ELYltä

Lemin kirkonmäen puiden kaato vaatii maisematyöluvan ja lupa puolestaan lausunnot Etelä-Karjalan museolta sekä Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen kulttuurimaisemia valvovalta arkkitehdiltä.

Ilman museoasiantutijoiden lausuntoja ei Lemin kirkonkylän puita saa kaataa.

Lemin kirkonmäki merkittäviltä osin – Punaportinkadulta Uutelantielle, edelleen Toukkalantien yli Lukkarinkujalle ja Iitiäntielle – on Museoviraston luettelossa valtakunnallisesti arvokkaista kulttuurimaisemista, jonka valtioneuvosto on vahvistanut. Siksi maisematyölupaa ei kunnan rakennustarkastaja voi myöntää eikä puita voida kaataa ilman museoasiantuntijoiden lausuntoa.

– Kunnan maisematyölupa tarvitsee lausunnon sekä meiltä että Kaakkois-Suomen ELY-keskukselta. Ainakaan meille ei sellaista lausuntopyyntöä ole tullut, rakennustutkija Niina Kauria Etelä-Karjalan museolta kertoo.

Hänen mukaansa muun muassa vanhan Saimaan kanavan varren puustoa on voitu poistaa vain museon luvalla.

Niina Kaurian mukaan myönteinen lausunto asiassa tarvitaan myös ELY-keskuksen arkkitehti Tuija Mustoselta. Hänen toimenkuvaansa kuuluvat kaavalausunnot ja maisematyöluvat, jotka koskevat näitä valtakunnallisesti merkittäviä kulttuurimaisemia.

Kauria kertoo, että Lemin Kirjavan lisäksi yksi kuntalainen on jo lähestynyt Etelä-Karjalan museota kirkonmäen hakkuuaikeiden takia. Asiaa museolla hoitaa rakennustutkija Kristiina Pesola.

”Kuntalaisen

aloitteesta”

Lemin kunnan tekninen johtaja Tommy Vesterlund korjaa perjataina antamaansa lausuntoa voimassa olevasta luvasta: oli väärinkäsitys, että sellainen olisi jo voimassa.

Vesterlund totesi perjantaina myös, että Kaakkois-Suomen ELY-keskus oli puiden kaatohankkeen takana. ELY-keskuksesta taas todettiin, että aloite tuli Lemin kunnasta. Miten asia nyt oli, Tommy Vesterlund?

– Muistelisin, että maalis-huhtikuulla kävimme yhdessä ELY-keskuksen kanssa katselmusta muun muassa liikenneturvallisuusasioissa, ja silloin oli esillä kuntalaiselta tullut aloite puiden kaatamisesta, hän sanoo.

Vesterlundin mukaan keväisessä katselmuksessa oli mukana henkilöä kunnasta ja ELY-keskuksesta.

Uusi palaveri

tulossa

Lemin Kirjava kysyi Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen projektipäällikkö Erkki Munterilta maanantaina, soveltuisiko kuntalaisaktiivin keltaisin nauhoin tekemä ehdotus säästettävistä puista ELY-keskukselle.

– Ainahan sitä voidaan luovia. Kunnan kanssa pyritään löytämään ratkaisua aiheeseen, mikä on lopullinen tuomio ja montako puuta kellahtaapi nurin, Munter kirjoitti vastaukseksi.

Maisematyöluvan myöntäjä, rakennustarkastaja Pekka Rantanen kertoo, että uusi palaveri ELY-keskuksen kanssa on vielä tulossa. Viiimeviikkoisessa hän ei ollut paikalla. Hän myös lupaa informoida ELY-keskusta tarvittavista lausunnoista.

Rantanen on valmis säästämään vanhat männyt, erityisesti maisemallisesti herkillä paikoilla. Koivut olisivat etusijalla kaadettavien listalla.

– Ajattelin mennä laittamaan säästönauhoja puihin, mutta joku näkyi sellaiset jo laittaneen, hän toteaa.

1 kommentti artikkeliin “Puiden kaatoon tarvitaan lausunto museolta ja ELYltä”

  1. Kiitoksia Kirjavalle, näitä lemin viranhaltijoiden tekemisiä pitää aina seurata ja valvoa. Nytkin saitte narautettua tekijät rysänpäältä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *